Hlavní obsah

Řeky jsou mnohde na hranici sucha. Vodohospodáři složitě počítají, aby z nich nebyly stružky

Právo, Vladimír Klepáč

Dlouhodobé sucho a tropické teploty zaměstnávají v Česku vodohospodáře. I přes nepřízeň počasí jsou například na Moravě zatím schopni zajistit pro veřejnost pitnou vodu. Přesto vedení státního podniku Povodí Moravy vnímá současnou situaci jako velmi vážnou. Data na hranici sucha hlásí již čtvrtina z 200 měřicích stanic na tocích.

Foto: ČHMÚ

Mapa vlhkosti půdy pod trávníkem O až 20 cm. Vlhkost půdy je vyjádřena v procentech využitelné vodní kapacity. Stav k 30. červenci.

Článek

Výsledkem toho, že přehrady ještě nejsou prázdné a některé řeky se ještě neproměnily jen ve stružky, jsou náročné propočty vodohospodářů, zlepšování průtoků na některých řekách díky přehradám a zejména velmi opatrné nakládání s vodou.

O tom, že je situace vážná, svědčí, že některé radnice již zakázaly plýtvání s pitnou vodou. Patří k nim například Městský úřad v Blansku. Ve městě se s ní již nesmí napouštět bazény, kropit zahrádky a trávníky.

O tom, nakolik je situace vážná, svědčí průtoky v řekách, které neleží pod přehradami, a jejichž hladiny proto nelze uměle zvyšovat. Na Moravě v tomto druhu toků nyní proudí mezi pouhými devíti a čtyřiceti procenty obvyklého množství vody v měsíci červenci.

Nad nádržemi Vír a Brno spadlo v letošním roce jen okolo pouhé poloviny srážkového normálu
Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy

„V uplynulých měsících jsme učinili řadu opatření na klíčových vodních nádržích, optimalizovali jsme manipulace ve vztahu k potřebám vody, aby jí byl dostatek,“ sdělil Právu generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Již dvakrát v uplynulých týdnech svolal zástupce krajských a městských vodoprávních úřadů, odběratele vody na závlahy, zástupce ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí, vodáren a dalších organizací, aby je informoval o současné špatné situaci.

Málo vody v přehradách

Dopady sucha jsou podle něj nepřehlédnutelné. Prší méně než loni. Vody je málo v krajině, v tocích i v přehradách, v nichž se rychle kazí, a navíc se vlivem veder i rychle odpařuje. Teplo nahrává sinicím a řasám.

Například v Brněnské přehradě již zakázali hygienici veřejnosti koupání, protože její voda kvůli sinicím zezelenala. Přehrada je přitom celoevropským příkladem vodního díla, které se od nich před lety za zhruba 130 miliónů korun podařilo vyčistit. Kvalita její vody se kvůli vedrům výrazně zhoršila po letech až nyní.

Foto: ČHMÚ

Profily na českých a moravských řekách. Bílá barva značí průtok, který vodohospodáři označují za sucho. Stav 30. července večer.

V některých částech Povodí Moravy v prvním pololetí letošního roku spadlo jen 50 až 70 procent dlouhodobých srážkových průměrů. „Konkrétně nad nádržemi Vír a Brno spadlo v letošním roce jen okolo pouhé poloviny srážkového normálu. Pokud by tento stav pokračoval i v následujících letech, budeme muset velmi opatrně nakládat se zásobami vody ve vodních nádržích a pokračovat v mimořádných manipulacích také s cílem, aby se nám vůbec dařilo v průběhu jara vodní nádrže doplnit,“ vysvětlil generální ředitel.

Mimořádnou manipulaci Povodí Moravy již zahájilo na vodní nádrži Vranov na Znojemsku. Na vodní nádrži Vír na Žďársku hladina klesla do 3. regulačního stupně, kvůli čemuž bylo nutné snížit z ní odtok. Obě vodárenské nádrže tak v tuto chvíli mají dostatek vody na pokrývání potřeb vodárenských společností pro zásobování obyvatel pitnou vodou. Přesto potřebují pomoc, kterou jim může poskytnout jen vydatný déšť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám