Hlavní obsah

Rektor VŠE jmenoval Ševčíka děkanem národohospodářské fakulty

Praha

S účinností od 1. července byl děkanem Národohospodářské fakulty VŠE (Vysoké školy ekonomické v Praze) v úterý opět jmenován ekonom Miroslav Ševčík. V minulých funkčních obdobích čelil studentským protestům. Na jaře nyní vzbudil pozornost kvůli výrokům v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nově zvolený děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík

Článek

Akademický senát zvolil Ševčíka novým děkanem Národohospodářské fakulty VŠE v dubnu. Pro nynějšího proděkana pro studium a experta hnutí Trikolora hlasovalo všech devět jeho členů. Ševčík byl ve volbě jediným kandidátem. Od července nahradí profesora Zděňka Chytila.

Rektor VŠE: Ševčíkovy výroky pomáhají tříbit názory na svobodné akademické půdě

Věda a školy

Rektor VŠE Petr Dvořák, který Ševčíka jmenoval, již dříve uvedl, že ho situace kolem Ševčíka mrzí, ale respektuje jeho zvolení. „Myslím si, že pro naši univerzitu to určitě není dobré, pokud se objevujeme v této souvislosti,“ uvedl. Zákon mu prý neumožňoval Ševčíka nejmenovat.

Lidé by podle Dvořáka ale neměli VŠE soudit bez hlubší znalosti situace. Jak řekl, není nic výjimečného, když na děkana kandiduje jen jeden člověk a hlasují pro něj všichni členové akademického senátu. Souvisí to zřejmě i s chutí a odvahou ucházet se o vedoucí funkci, míní.

Studentské protesty a modrý maják

Národohospodářskou fakultu vedl už po dvě volební období v letech 2010 až 2018 a čelil několika studentským protestům.

Do sporu se dostal s částí studentů i vyučujících, kteří tvrdili, že se zbavuje svých odpůrců z řad kvalitních pedagogů a že se před minulou volbou děkana snažil prosadit do akademického senátu své příznivce.

Soukromníci končí spolupráci s Trikolorou. Nerozumí si i kvůli obhajování Rusů

Domácí

V daném období vzbudil rozruch také tím, že jel na dálnici D5 s výstražným modrým majákem v protisměru v pruhu určeném pro záchrannou službu. Ševčík tvrdil, že zachraňoval spolujezdkyni.

„Putin je důvěryhodnější než šéf BIS“

Na jaře opět přitáhl pozornost médií svými kontroverzní výroky. Třeba o březnové cestě premiéra Petra Fialy (ODS) za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským do Rusy obléhaného Kyjeva v CNN Prima News řekl, že šlo o PR akci.

Šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku loni v dubnu Ševčík v Parlamentních listech zase označil za méně důvěryhodného než ruského prezidenta Vladimira Putina.

Do vědecké rady neusedne

Ševčík původně kandidoval i do vědecké rady. Tradičně v ní totiž zasedají všichni děkani fakult školy. Svou kandidaturu ale Ševčík stáhl poté, co studenti v akademickém senátu v dubnu prosadili schvalování vědecké rady po jednotlivých členech.

Ministerstvo může dát na podporu vědy a vzdělávání 90 miliard korun z EU

Věda a školy

Stažení kandidatury zdůvodnil podle mluvčího národohospodářské fakulty tím, že čelí „lživé a manipulativní kampani, kterou vedou některá média", napsal Deník N.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám