Hlavní obsah

Rekordní tropy vystřídají silné bouřky s kroupami, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velmi silné bouřky s nárazovým větrem a kroupami zasáhnou v pondělí celé území ČR s výjimkou Zlínského kraje. Na svém webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Očekávaným bouřkám předchází tropické počasí; teplotní rekordy padly na téměř 200 místech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rekordy padly na 190 stanicích z celkových 246. Přitom rekordních stanic, které měří 30 a více let, bylo 117. Například padl 129 let starý rekord v Českých Budějovicích nebo 127letý v Náchodě,“ informoval Novinky mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Nejvyšší teplotu zaznamenala stanice Doksany, kde meteorologové naměřili 38,7 °C, dosavadní rekord 36,2 °C byl z roku 2005. Hranici osmatřiceti stupňů ale překonaly teploměry také v České Lípě a Praze - Karlově. Sedmatřicet stupňů atakovaly teploměry v Javorníku, Poděbradech, Plzni, Ostravě, Brodě nad Dyjí, Strážnici a dalších více než třech desítkách stanic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé před spalujícím sluncem hledali útočiště u vody.

Jednou ze stanic, které měří více než sto let, jsou Teplice, kde teploty zaznamenávají od roku 1897. V neděli tam naměřili 37,1 stupňů Celsia. Dosavadní rekord, 35,4 °C, byl z roku 1921. Rekord padl také na stanici v Táboře, která měří od roku 1886. Teploměr tam vystoupal na 37 °C stejně jako v Havlíčkově Brodě, kde měří od roku 1911.

Absolutní nejvyšší naměřená teplota v Česku, 40,4 stupně, ale odolala.

Bouřky přijdou se studenou frontou

Podle meteorologů se ještě v pondělí především na Moravě a ve Slezsku očekávají rekordní teploty atakující hranici 40 °C. Velmi teplé počasí však ukončí výrazná studená fronta, která bude v pondělí přecházet přes území ČR. Za frontou se teploty zmírní, v úterý na 22 až 28 °C.

„S frontou bude spojená intenzivní bouřková činnost doprovázená silnými nárazy větru, kroupami a přívalovými srážkami ojediněle s úhrny 40 až 60 mm,“ uvedli meteorologové.

Bouřky se vyskytnou v pondělí odpoledne, večer a v noci na úterý v Čechách, večer a v noci na úterý i na Moravě a ve Slezsku. Není ale vyloučeno, že už v noci na pondělí se mohou v Čechách před frontou vyskytnout ojedinělé silnější bouřky.

„V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.,“ uzavřeli varování meteorologové.

Anketa

Kde jste strávili tropickou neděli?
doma
62,1 %
u vody
23,4 %
v práci
9,1 %
v přírodě
5,4 %
Celkem hlasovalo 46168 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám