Hlavní obsah

Registrovaných dronů jsou už tisíce

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drony a modely letadel lze od přelomu roku provozovat už jen s registrací a po úspěšném složení testu. Do pondělí se takto u Úřadu pro civilní letectví zaevidovalo více než 16 tisíc lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je to přes 16 400 provozovatelů a současně 16 580 pilotů,“ potvrdil Právu mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

V drtivé většině případů je podle něho provozovatelem i pilotem jedna fyzická osoba, tedy člověk, který si dron pořídil a létá s ním. Zbytek tvoří například lidé, kteří dron používají jako piloti ve firmě, která je koupila a je jejich provozovatelem. Registraci podléhají i majitelé modelů letadel, pokud jsou ale členy klubů nebo sdružení leteckých modelářů, může je zaregistrovat přímo klub.

Zatím tři vlny

Kolik lidí se aktuálně musí zaregistrovat, není podle Hezkého zcela jasné, protože počty dronů zejména v období Vánoc narůstaly. Počátkem prosince, od kdy se lidé mohli začít registrovat, se jejich počet odhadoval na 50 tisíc.

„Registrace přibývají ve vlnách. První byla začátkem prosince při zahájení,“ řekl Hezký. Druhá vlna podle něj přišla hned po Vánocích, ve dnech 25. a 26. prosince, kdy si lidé registrovali drony, které našli pod stromečkem.

Zatím poslední nápor přišel 31. prosince, kdy vstoupila povinná registrace v platnost. Povinnosti evidence podléhají všechny drony s hmotností nad 250 gramů nebo i lehčí stroje, pokud jsou vybaveny kamerou či fotoaparátem. Výjimku mají drony do 150 gramů, které se prodávají jako hračky pro děti do 14 let.

Majitelé dronů se musí zaevidovat a složit zkoušku

Internet a PC

„Jako hračka musí takový dron být označen přímo na krabici nebo v návodu,“ upřesnil Hezký.

Pro úspěšné složení testu, který je bezplatný a lze jej složit z domova přes internet, je třeba správně odpovědět na 30 ze 40 otázek. Pokud ale lidé napoprvé neuspějí, mohou zkoušku zopakovat opět zdarma. „Testy lze opakovat vícekrát, jejich počet není omezený,“ doplnil Hezký.

Více informací je k dispozici na webu úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám