Hlavní obsah

Registr vyloučených hráčů má být od půlky příštího roku

Právo, Martin Procházka

Registr vyloučených osob, které nebudou moci hrát hazardní hry, bude funkční v polovině příštího roku. Na konferenci Zaostřeno na on-line 2019 to řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Posouváme se ve zřízení registru vyloučených osob, na přelomu tohoto a příštího roku zveřejníme technickou dokumentaci a po testovacím provozu poběží naostro od poloviny příštího roku,“ řekla Schillerová na konefernci, která se konala minulý týden.

To je podle Martina Svobody ze spolku Občané proti hazardu velké zpoždění proti očekáváním.

Bývalý protidrogový koordinátor Vobořil: Loterie jsou nejméně škodlivá část sázení

Domácí

„Má to obrovské zpoždění. Věřit, že to funguje, budu, až to fungovat bude. Nebyla sice dána lhůta, ale aby regulační záležitosti zákona o hazardu z roku 2016 platily, byl předpoklad zavedení registru vyloučených hráčů neprodleně po vstoupení zákona v účinnost v roce 2017,“ řekl Právu Svoboda.

Lidí v exekuci se zákaz nedotkne

V registru by měly být osoby, které jsou příjemci dávek v hmotné nouzi, dlužníci v úpadku, gambleři se soudním zákazem hraní nebo nařízenou ochrannou léčbou závislosti a patologičtí hráči, kteří o zapsání sami požádají. Ti poslední budou moci požádat i o vymazání z rejstříku, ale hrát znova budou moci nejdříve za rok. Nebudou v něm ovšem lidé v exekuci.

Češi loni vyhodili z okna 31 miliard. V hazardu

Domácí

„Původně jsme měli představu, že to bude i v širším kontextu, že tam budou i lidé v exekuci. To se ale nestalo, protože prý neexistuje úplný rejstřík exekucí. Registr tak není všespásný,“ dodal Svoboda.

Reklama

Související články

Centrální registr hráčů má zpoždění

Přestože od ledna platí nové zákony regulující hazard, které mají mimo jiné zabránit ve hře lidem na sociálních dávkách nebo v osobním bankrotu a také zavést...

Češi loni vyhodili z okna 31 miliard. V hazardu

Kvůli vyšší regulaci a zdanění hazardu se snižují hráčské příležitosti, ale pro firmy je to pořád výnosný byznys. Češi loni vložili do loterií, sázek a dalších...

Výběr článků

Načítám