Hlavní obsah

Rebelové z ODS byli na koberečku, vylučovat se ale nebude

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroky rebelů ODS Vlastimila Tlustého, Jana Schwippela, Jan Klase a Aleny Páralové sice rozlaďují jejich stranické kolegy v regionech, avšak nikdo je nehodlá ze strany vylučovat. Alespoň to naznačila jednání středočeské a pardubické organizace, kde o vylučování prý nebyla řeč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

Právu to potvrdili jak Daniel Petruška, šéf pardubické organizace, odkud pochází Páralová, tak i rebel Vlastimil Tlustý, kterého projednávala středočeská regionální rada.

„Oblastní rada v Pardubicích diskutovala dlouze, vyjasňovali jsme si, jak to vlastně v poslaneckém klubu chodí, do jaké míry se poslanec zasloužil o to, že tuto funkci má, a jaká je jeho odpovědnost vůči straně, která ho kandidovala,“ řekl ve středu Právu šéf pardubické organizace ODS Daniel Petruška.

Podle něho je ODS demokratická strana, která ale musí více myslet na to, koho dává na své kandidátky. Pokud podpoří v primárkách někoho, kdo pak dělá rotyku, pak se nemůže divit. "Paní Páralová sice může hlasovat podle svého svědomí, ale musí také přemýšlet nad tím, jakou má odpovědnost vůči ODS a vůči zbytku poslanců,“ dodal Petruška.

Páralová cítí podporu voličů

Páralová cítí velkou podporu mezi voliči v kraji, neboť v posledních volbách, ačkoli byla na nevolitelném místě, přeskákala díky preferenčním hlasům dopředu. „To bylo tím, že zatímco my jsme dělali týmovou kampaň, paní Páralová si jela individuálně s cílem získat preference,“ podotkl Petruška, který odmítl spekulovat, zda se Páralová v příštích volbách na kandidátku ODS v kraji dostane.

Poslankyni, která byla svými kolegy vyzvána, aby v parlamentu hlasovala v souladu s programovými cíli vlády, ještě čeká projednání v celokrajské i místní organizaci. O vylučování zatím ale v jejím případě nepadlo ani slovo, zdůraznil Petruška.

Výsledkem jednání středočeské organizace, která měla na paškálu tři rebely, bylo usnesení, kterým neposlušné poslance region vyzval „k větší snaze o jednotu při prosazování priorit ODS v poslaneckém klubu“.

Podle Tlustého „jednání proběhlo v přátelské atmosféře“. Ani zde se prý o možnosti vylučování nehovořilo. Naopak např. poslankyně Eva Dundáčková podotkla, že pětice poslanců při hlasování o sociální podpoře nemohla jednat proti stanovisku klubu, když žádné dáno nebylo.

Další z rebelů Jan Schwippel Právu na dotaz, zda po jednání bude nyní již poslušný, prohlásil: „Rád podpořím každý návrh, který nepůjde proti prioritám ODS, ale nebudu hlasovat pro žádný návrh, který by znamenal diskreditaci a likvidaci pravicové politiky na celé desetiletí. Konkrétně jsem upozornil, že nebudu hlasovat pro Lisabonskou smlouvu a pro změny volebního zákona,“ uvedl.

Poslední z rebelů Juraj Raninec na jednání své liberecké krajské organizace teprve čeká.

Reklama

Výběr článků

Načítám