Hlavní obsah

Rath zrušil výběrová řízení pro středočeské nemocnice

PRAHA

Ministr zdravotictví David Rath (za ČSSD) se rozhodl odložit výběrová řízení na smlouvy se zdravotními pojišťovnami pro středočeské nemocnice. Smlouvy nemají od ledna. Rath ve středu sdělil své stanovisko vedení nemocnic. Informaci Novinkám potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Kocová.

Článek

Podle Ratha by řízení nemusela být v souladu se zákonem o neziskových nemocnicích, který nyní putuje do Senátu. S jeho názorem nesouhlasí středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), jenž Rathův krok označil za "projev arogance".

Některým středočeským nemocnicím končí smlouvy s VZP 19. března, hrozí jim tedy, že nedostanou zaplaceno za poskytnutou péči. Na začátku února přislíbil doplacení péče nucený správce VZP Antonín Pečenka nemocnicím v Kolíně, Mladé Boleslavi, Kladně a v Benešově. 

Sněmovna minulý týden přijala zákon o neziskových nemocnicích, který předpokládá, že ve Středočeském kraji bude 16 nemocnic. Do výběrového řízení se však přihlásilo jen pět nemocnic vlastněných krajem. Jejich součástí je 11 menších nemocnic, samostatně se do řízení nepřihlásily.

Rath se obával o menší nemocnice

Z toho by podle Ratha vyplývalo, že jenom pět krajských nemocnic by dostalo dále smlouvu s pojišťovnou, zbylým 11 hrozil zánik. "My si nepřejeme, aby ty nemocnice zanikly," zdůraznil.

Na ministra se prý obrátili zaměstnanci nymburské nemocnice, jejichž ústav spadá pod kolínskou nemocnici. Obávali se, že když se do výběrového řízení přihlásil Kolín, dostane smlouvu jen Kolín a nymburské zařízení zanikne.

"Měli z toho velké obavy, já je sdílím, proto jsme řekli, že vyčkáme na dobu platnosti zákona o neziskových nemocnicích, kde tyto malé nemocnice budou vyjmenovány a budou mít právo na další existenci a smlouvu s pojišťovnou," dodal ministr.

Podle Ratha budou nejdříve neziskové nemocnice, poté smlouvy

"Důvodem rozhodnutí je možnost kolize výsledků nyní plánovaných výběrových řízení se zákonem o nestátních zdravotnických zařízeních," vysvětlil Rath.

"Druhým důvodem odkladu je nejasná interpretace vyhlášky o rámcové smlouvě ze strany VZP, která na rozdíl od ministerstva zdravotnictví tvrdí, že rámcové smlouvy končí k 30. červnu  a proto by smlouvy, podepsané po výběrových řízeních v únoru, platily pouze do 30.června," napsal ministr. Původně totiž středočeské nemocnice měly získat smlouvy s pojišťovnami již v únoru. 

Z těchto důvodů tedy Rath odložil plánovaná výběrová řízení do doby, než nabude účinnosti zákon o neziskových nemocnicích.  "Nynější dočasné smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi Středočeského kraje samozřejmě zůstávají v platnosti," dodal ministr.    

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám