Hlavní obsah

Rarita pražských strážníků: Na služebně za 1,3 miliónu slouží jen jeden

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozhodne-li se Pražan zajít na služebnu městské policie v Havanské ulici v Praze 7, potká tu doslova jen jednoho strážce pořádku. Slavnostně otevřenou služebnu v roce 2006, vybavenou za 1,3 miliónu korun, nyní obývá pouze jeden strážník.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Městská policie se chce služebny pro jediného muže zbavit. (ilustrační foto)

Článek

Pražská městská policie se proměňuje a šetří, kde může. Zbavila se hummerů, vznášedla i, podle nového ředitele Eduarda Šustra, nadbytečného množství administrativních a vedoucích pracovníků. Ale jak to tak bývá, i tak má organizace ještě stále nějaké kostlivce ve skříni.

Přímo ukázkovým příkladem je služebna nedaleko Letné, ve které sedí jediný muž.

„Po přestěhování strážníků do nových prostor v roce 2011 byla na této služebně zřízena kancelář zástupce ředitele Obvodního ředitelství městské policie Praha 7. Od roku 2012 je zde zřízeno ještě školicí středisko pro strážníky z Prahy 7,“ komentovala vznik další republikové rarity pražských strážníků jejich mluvčí Irena Seifertová.

Každý měsíc stojí služebna městskou policii 10 700 Kč

Měsíční náklady na udržení tohoto prostoru, občas sloužícího pro více než jednoho strážníka, jsou mnohem vyšší, než by se na první pohled mohlo zdát.

Za osmdesátikorunové měsíční nájemné by se snad i řeklo, ať si tam zástupce ředitele v klidu pobývá. Jenomže přidá-li se teplo, které tu měsíčně vyjde na pět tisíc korun, a další poplatky včetně automatu na vodu, který stojí neuvěřitelných 8906 korun na rok, vyjde tato služebna městskou policii každý měsíc zhruba na 10 700 korun.

Už probíhají jednání o ukončení nájmu

Podle městské části Prahy 7, která prostor organizaci pronajímá, nájem stále trvá.

Ale to by se podle šéfa pražských strážníků do budoucna mělo změnit.

„Služebna Městské policie Praha v Havanské ulici byla zřízena za bývalého vedení městské policie. Na základě provedených personálních změn, které byly v rámci Městské policie Praha dokončeny k prvnímu únoru letošního roku, budou z hlediska efektivity vynakládaných finančních prostředků ukončeny nájmy některých objektů, které využívala městská policie. Jedním z objektů je právě i objekt služebny Havanská. V současné době probíhají jednání s Úřadem městské části Praha 7 o ukončení nájmu a vrácení objektu,“ odpověděl redakci na dotaz ředitel pražské městské policie Šuster.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám