Hlavní obsah

Ráno je teplota i pod nulou, odpoledne jsou tropy

Právo, per

Rána už jsou chladná. Na většině území republiky klesá rtuť teploměru pod 10 stupňů a jsou místa, kde i mrzne. Odpoledne ale o víkendu ještě budou tropické třicítky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Páteční ráno bylo opět chladné. V mrazových kotlinách klesala ojediněle rtuť teploměru pod bod mrazu. Například Rokytská slať hlásila –3,2, Břežník –2,5 a Jizerka –1,5 stupně,“ řekla v pátek Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Dodala, že při jasných a delších nocích a chladnějším severozápadním proudění nejsou takové teploty v mrazových kotlinách nic neobvyklého.

„To, že máme vrchol léta za sebou, naznačují také ranní mlhy. Z kronik lze vyčíst, že rok 1805 přinesl na konci srpna sněžení a mráz i do nížin,“ uvedla.

O víkendu k nám ale bude proudit teplý vzduch od jihu. Také rána budou ve znamení vyšších teplot. „Podle dlouhodobých předpovědí to vypadá, že o tomto víkendu zažijeme nejteplejší dny do konce prázdnin – poté se už budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat na letních hodnotách. V příštím týdnu naměříme 20 až 27 st. a pomalu se můžeme chystat na chladnější dny,“ uzavřela meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám