Hlavní obsah

Rakušan: Z ferrari u policie mám radost. S úsporami to nesouvisí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvítal v dopravním parku policie ČR vůz značky Ferrari, který policie získala coby majetek zabavený z trestné činnosti. V době, kdy stát klade důraz na úspory a káže střídmost i občanům, policie vozidlo v hodnotě několika milionů korun nevydražila, naopak do něj další peníze investuje, aby ho mohla provozovat.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vít Rakušan

Článek

„Jde o specifickou věc, protože ferrari v barvách české policie nevidíme každý den. Nicméně vozidel, které pocházejí z trestné činnosti a teď slouží k potírání kriminality, má policie stovky,“ napsal Rakušan Novinkám.

Současně připustil, že je Česko v situaci, kdy vláda mluví o nutnosti úspor finančních prostředků.

Jako v Dubaji. Česká policie si pořídila služební ferrari

Domácí

„Úspory v rozpočtu jsou nutné a hledáme je, není ale možné spojovat věci, které spolu nesouvisejí. Případné výnosy z prodeje věcí zabavených zločincům totiž neslouží k záplatování rozpočtu, ale ke splácení způsobené škody,“ podotkl šéf vnitra.

„Mám naopak radost, že dopravní policie získala auto, které dokáže stíhat ty nejnebezpečnější piráty silnic. A podle mě je skvělé, že se to podařilo za cenu nižší, než je pořizovací cena nové Škody Scala,“ uvedl Rakušan.

„V ní by navíc policisté těžko drželi krok s tuningově upravenými speciály, které se na našich silnicích prohánějí,“ dodal.

Na pronásledování rychlých vozidel ale policie nemá scaly, v polovině července převzala sedmdesát vozidel BMW 540i xDrive Touring s třílitrovými šestiválci o výkonu 245 kW.

Žádný tuningově upravený speciál navíc není rychlejší než policejní vysílačka a stíhání silničních pirátů probíhá vždy v koordinaci několika posádek policejních vozů. Schopnost supersportovního ferrari pronásledovat neukázněného řidiče za deště nebo dokonce za sněhu je pak sporná.

Policie v pondělí na Twitteru zveřejnila přírůstek, který získala do svého vozového parku.

Fiala vyzval občany a firmy k úsporám energií

Domácí

Jedná se o Ferrari F 142 – 458 Italia, které bylo zabaveno coby majetek pocházející z trestné činnosti.

Stroj s maximální rychlostí 326 km/h hodlá policie využívat ke stíhání silničních pirátů i pro dohled na tuningových akcích.

Vyšel na půl milionu. Zatím

Původně civilní vůz, který má najeto kolem 2000 kilometrů, byl deset let odstaven a jeho opětovné zprovoznění vyšlo na 130 tisíc korun.

Dovybavení potřebnými proprietami, jako je kamerový systém, radiostanice či výstražná světla a změna barvy z původní klasické červené, vyšlo na 340 000 korun.

Dvojice na pionýru potupila na Vysočině policejní hlídku. Naše kamera byla u toho

Krimi

Servis prozatím vyšel na 25 tisíc korun. Celkem tak policie na automobil zatím vynaložila 495 tisíc korun.

Provoz a údržba takového typu vozu je nicméně nesrovnatelně dražší než u běžného automobilu. Relativně omezená je i dostupnost náhradních dílů.

Například cena výměny brzdových kotoučů a destiček se v případě, že vůz je vybaven karbon-keramickými brzdami – a podle dostupného videa to vypadá, že ano – podle informací od prodejce vozů Ferrari Advantage Cars pohybuje mezi 400 a 500 tisíci korunami bez DPH. To už je na dohled pořizovací ceně ministrem zmiňované scaly. Jak často a zda vůbec je takový servis třeba dělat, nicméně záleží na způsobu, jakým se s autem jezdí.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby policie používala služební ferrari?
Ano
51,8 %
Ne
48,2 %
Celkem hlasovalo 23624 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám