Hlavní obsah

Rakoviny prostaty dramaticky přibývá

Právo, Václav Pergl

Počet případů rakoviny prostaty u mužů za posledních 20 let dramaticky vzrostl. Jestliže byl v roce 1990 počet nových případů 1607, v roce 2010 už to bylo 6771 a letos se očekává, že tuto zprávu lékaři sdělí zhruba devíti tisícům mužů. Nemoc je zákeřná v tom, že v počátcích se těžko pozná.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zčásti je to dáno tím, že stoupá výskyt všech druhů rakoviny v populaci, a zčásti je to v důsledku lepší diagnostiky nemocných,“ řekl Právu profesor Marek Babjuk, přednosta urologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Motol.

Uvedl, že v počátečních stadiích nemoci se karcinom prostaty často nepozná. V tom je toto onemocnění zákeřné. Proto je důležité chodit na preventivní prohlídky, které mohou nemoc včas odhalit.

Malá informovanost

A právě proto byl v pátek spuštěn lékaři garantovaný internetový portál o rakovině prostaty. Jeho internetová adresa je www.rakovinaprostaty.org.

„Ukázalo se totiž, že 42 procent mužů nemocných rakovinou prostaty nemá o onemocnění dostatečné informace. Vzhledem k tomu, že muži před určením diagnózy o chorobě prakticky nic nevědí, po zjištění onemocnění je jejich potřeba po informacích veliká,“ sdělil profesor Jindřich Fínek, přednosta onkologické a radioterapeutické kliniky FN Plzeň.

Rakovina prostaty se vyvíjí zhruba patnáct let. Nejohroženější jsou muži od 55. roku věku.

Lékaři už dnes mají velké možnosti, jak nádor zlikvidovat. Základním předpokladem ale je, aby muž přišel včas. Pokud rakovina prostaty přeskočí do metastáz, nejčastěji do uzlin a kostí, pak už vyléčitelná není.

Nový internetový portál nazvaný On-line klinika pro onkologii prostaty komunikuje s pacientem především pomocí videí, takže je srozumitelný obsahově i slovníkem.

Každý pacient se na portál nejdříve zaregistruje a pak již dostává jasné instrukce, co dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám