Hlavní obsah

Rafaj přinesl Zemanovi rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj rezignoval. Rezignaci k začátku prosince předal na setkání prezidentovi Miloši Zemanovi, který jej ve středu přijal na zámku v Lánech.

Foto: Ovčáčka Jiřího Twitter, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem

Článek

Rafaj v rezignačním dopise poděkoval prezidentovi za podporu, kterou mu vytrvale projevoval. „Po celých jedenáct let mého působení v čele úřadu jsem se snažil tuto důvěru nezklamat a svou funkci jsem vykonával nestranně a nezávisle, jak to od předsedy významného ústředního správního úřadu požadují právní předpisy i veřejnost,“ napsal Rafaj.

Prezident odstupujícímu předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže poděkoval za vykonanou práci a popřál mu úspěch v dalším působení v jiných oblastech.

Rafajovo odvolání po hlavě státu požadoval premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

Naplnil se tak scénář, o němž Právo již dříve informovalo, tedy že Rafaj dobrovolně skončí. Rafajův mandát měl vypršet v červenci příštího roku.

Zeman ustoupil, Rafaj po 11 letech končí

Domácí

Nástupcem Rafaje by mohl být náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Kritici Rafajova působení v čele antimonopolního úřadu připomínali jeho roli při soutěži na mýto, kdy měl preferovat společnost Kapsch. Předseda ÚOHS se navíc loni dostal do hledáčku policie kvůli vyšetřování korupce při zadávání veřejných zakázek v Brně, kdy vyšetřovatelé obvinili bývalého místostarostu radnice Brno-střed Jiřího Švachulu (dříve ANO).

Při domovní prohlídce policisté zabavili Rafajovi dva miliony korun, jejichž původ nebyl schopen objasnit. Rafaj později původ peněz zdůvodňoval slovy, že pocházely z úspor a půjček a byly určeny na svatbu jeho dcery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám