Hlavní obsah

Radnice vypověděla lidem smlouvy na pronájem pozemků. Měly platit 99 let

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 4 nadělila před loňskými Vánoci stovkám rodin z této městské části nemilý dárek – začala jim zasílat výpovědi nájemních smluv na pozemky pod jejich domy. Snaží se je tak dotlačit do drahého odkupu těchto pozemků. Smlouvy s těmito lidmi, kteří jsou většinou sdruženi do bytových družstev, městská část na začátku 90. let v rámci privatizace bytů uzavřela na 99 let s tím, že je lze vypovědět jen v případě porušení smluvních podmínek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Problém se týká i obyvatel domu v ulici Na nivách v Michli.

Článek

Tyto podmínky si přitom radnice tehdy sama stanovila nebo je obecně stanovil zákon (například neplacení nájemného či změna vlastnictví domu).

Současné vedení městské části Prahy 4 (radní zvolení za ODS, ČSSD a TOP 09) podle opozičních zelených finančně vyčerpal nedávný miliardový přesun radnice do objektu polikliniky Budějovická. Potřebné peníze chce vedení radnice už od předloňského podzimu sehnat i tak, že se obyvatele stovek bytů snaží donutit, aby si pozemky pod nimi odkoupili za cenu podle cenové mapy.

Podle právníků smlouvy platí

Podle oslovených právníků jsou ale nájemní smlouvy těchto bytových družstev s městskou částí „platné a při dodržování podmínek v nich uvedených je lze ukončit v podstatě jen dohodou“. Nájemní smlouvy, podle nichž mají lidé platit za pozemky spíše jen symbolické částky, mají podle nich platit ještě zhruba 70 let.

„Výpověď z nájmu předmětného pozemku považujeme za neplatný a nicotný úkon. Jako důvod neplatnosti tohoto úkonu je jeho rozpor se zákonem a rozpor se samotnou nájemní smlouvou. Nájemní smlouvu na dobu určitou nelze vypovědět, pokud tak není stranami dohodnuto ve smlouvě,“ sdělil Právu advokát Jaroslav Marek, který zastupuje jedno z bytových družstev.

Jak dále zdůraznil, městská část by podle zákona o obcích měla pečovat o potřeby svých občanů a při plnění svých úkolů chránit též veřejný zájem.

„Z výpovědí z nájmu pozemků, na kterých stojí jednotlivé bytové domy, ochrana veřejného zájmu nevyplývá, ani není jasné, jaké konkrétní potřeby svých občanů takovým jednáním obec chrání,“ dodal Marek.

Mluvčí radnice: Nájemné je neadekvátně nízké

Podle mluvčího městské části Prahy 4 Jiřího Bigase si mohli zájemci při privatizaci domů vybrat, zda si koupí i pozemek, nebo jim bude městskou částí pronajat.

„Pokud byly v této době uzavřeny nájemní smlouvy na pozemky pod domy, dnes již jejich obsah neodpovídá současnému stavu, zejména po zrušení cenové regulace výše nájemného z pozemků pro nepodnikatelské účely. Jinými slovy, v těchto smlouvách bylo neadekvátně nízké nájemné,“ sdělil Právu Bigas. Někteří vlastníci domů si podle něj pronajaté pozemky již koupili, s jinými byly sjednány nové nájemní smlouvy.

„Někteří bohužel odmítli o věci jednat nebo jakýmkoli způsobem se dohodnout, anebo vůbec nereagovali. V těchto případech nezbylo než dát výpověď nájemní smlouvy. Městská část je povinna se svými prostředky nakládat s péčí řádného hospodáře,“ dodal Bigas.

Už loni radnice s odkazem na cenovou mapu požadovala v některých lokalitách i přes 6000 Kč za metr čtvereční. Například za pozemek o ploše 600 metrů čtverečních by tak obyvatelé domu nad ním měli podle radnice zaplatit celkem 3,6 miliónu Kč. Pokud je v domě deset bytů, každá rodina by měla zaplatit v průměru 360 tisíc Kč.

To je ale pro řadu lidí, zejména seniorů, neřešitelný problém. „Náš problém není jen v tom, že jsme ovlivňováni tlakem na odkoupení pozemku po nenápadně podstrčené změně smlouvy z doby určité na dobu neurčitou, ale současně jsme městskou částí postaveni před podmínku odkoupení nejen pozemku pod barákem, ale i zahrady kolem něj,“ upozornil předseda Družstva vlastníků U Lesa 557 Zdeněk Šilhavý.

Lidé na odkup pozemků nemají

Jednotliví družstevníci, ve valné většině starousedlíci, a tedy dnes důchodci, by tak podle něj měli za pozemky jednorázově zaplatit přes 100 000 Kč a poté ještě po dobu 10 let splácet měsíčně zhruba 5000 Kč.

„Když sečteme současné úhrady za byt a energie a připočteme předepsanou splátku za pozemek, tak takový důchod mnozí ani nemají. Tato varianta rozhodnutí tedy doslova vyhání obyvatele našeho domu na ulici a dělá z nich bezdomovce, o tom, že by neměli ani na léky, na obživu, ani nemluvě,“ kritizoval postup vedení radnice Šilhavý.

Kritikou však nešetří ani opoziční zastupitelé. Lidé podle nich v 90. letech zakoupili od radnice domy za jasně stanovených podmínek, jejichž součástí byl právě i nájem pozemků pod domy na 99 let.

„Benefitem obyvatel byl zisk bytu za cenu nižší než tržní, profitem radnice hotovost, které byl v transformující se ekonomice nedostatek. Dnešní jednostranné vypovídání smluv či vyhrožování obyvatelům domů výpovědí je ze strany radnice nemravné a v mnoha případech i v rozporu se zákonem,“ uvedl už dříve zastupitel za Stranu zelených Petr Štěpánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám