Hlavní obsah

Radnice Prahy 5 zažaluje novostavbu ve vilové čtvrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vilová čtvrť Konvářka pod Dívčími hrady v Praze 5 si dosud zachovala svůj ráz. Místní se brání terasovité sedmipodlažní novostavbě na parcele zbořené vily. Jejich odvolání proti povolením nevyhovělo ani ministerstvo pro místní rozvoj, ani magistrát, ale Praha 5 je napadne žalobou.

Foto: Repro projektová dokumentace

Vizualizace plánované vily

Článek

Jádrem sporu je územní plán. Místní nerozumějí, jak stavební úřad a nadřízené instance mohly mezi vilami z 20. a 30. let 20. století povolit sedmipodlažní terasovitý projekt ze skla a betonu, jemuž neřeknou jinak než monstrum.

„Městskou část ve věci zastupuje advokátní kancelář Frank Bold, která nyní připravuje žalobu. Napadáme samozřejmě závazné stanovisko odboru územního rozvoje magistrátu a též ministerstva pro místní rozvoj ve věci souladu umisťované stavby s územním plánem a územně plánovacími podklady,“ sdělil Právu místostarosta Tomáš Homola (STAN).

Pro stavbu u hotelu InterContinental bylo vydáno územní rozhodnutí

Domácí

Investor – soukromé osoby z Poděbrad – přes všechen nesouhlas sousedů zatím od projektu neustoupil ani o píď. Námitky jsou přitom silné, a to od odborníků.

Magistrát podle architektky slavného londýnsko-pražského studia Bogle Architects Viktorie Součkové pochybil, když uvedl, že návrh novostavby odpovídá územnímu plánu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pozemek, kde se má stavět.

„Architekti projektu prý magistrátu napsali, že někde v okolí jsou podobně velké domy. Je to ale kilometr daleko. Tady jsou jen rodinné vily, umístěné pět šest metrů od uliční čáry,“ řekla Právu Součková. „Ať si tam postaví vilu se třemi čtyřmi byty, ale ne devět bytů, ne podzemní parkoviště pro 18 aut,“ doplnila.

Výbor doporučil změnit územní plán v Letňanech

Domácí

Proti projektu se loni odvolala Praha 5 i městský Institut plánování a rozvoje (IPR). „Objekt totiž nerespektuje svými parametry a charakterem stávající okolí,“ sdělil Právu mluvčí IPR Marek Vácha. Všechna odvolání proti sloučenému územnímu a stavebnímu povolení však odmítl magistrát, a to se souhlasem ministerstva.

Místní si to vysvětlují všelijak. „Výsledek vůbec nechápu,“ reagovala pro Právo místní obyvatelka Šárka Kuhnová, která projekt rovněž napadla.

Původní vila Na Konvářce 7 byla zbořena asi před deseti lety poté, co ji původní majitelé prodali. V ohrožení je podle místních i sousední vila Na Konvářce 9, u níž zničehonic byly poškozeny vzrostlé habry a musely padnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám