Hlavní obsah

Radní, který psal o podřezání Zemana, rezignoval

Právo, ČTK, cie, paf
Jesenice
Aktualizováno

Radní Jesenice u Prahy Martin Lang, který na facebooku nabádal k zabití prezidenta Miloše Zemana, ve čtvrtek rezignoval. Učinil tak poté, co ho podpořila koalice. Funkci opouští kvůli pracovnímu vytížení. Langa již dříve v vyloučila ODS, ten svůj příspěvek smazal a omluvil se za ně.

Foto: www.mujesenice.cz

Martin Lang

Článek

Lang agentuře ČTK řekl, že funkci opouští kvůli pracovnímu vytížení, nikoliv kvůli kritice, které čelí. Zastupitelem zůstává, o jeho nástupci v radě města se bude teprve rozhodovat.

Na čtvrtečním mimořádném zasedání přitom zastupitelé rozhodli, že Lang ve funkci radního zůstane. Odmítli tak požadavek opozice. Schválili naopak usnesení koalice, podle nějž Langovy názory nevyjadřují postoj zastupitelstva ani rady města a jedná se výhradně o jeho osobní prohlášení. Část lidí na protest odešla ze sálu. Nesouhlas s rozhodnutím zastupitelstva vyjádřila pískotem a pokřiky.

Lang se na úvod jednání zastupitelům za svůj příspěvek na facebooku omluvil. Šlo podle něj o příspěvek na jeho soukromém profilu, který nemá s městem nic společného a byl údajně zneužit politickou konkurencí. Zopakoval také, že šlo o nadsázku.

Lang v dubnu na svém facebookovém profilu kritizoval prezidenta Miloše Zemana za podporu církevních restitucí a mimo jiné ho nazval morální zrůdou a debilním bolševikem. Napsal také: „Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho podřezat jako svini.“ Na politika se okamžitě snesla kritika ze všech stran. Ten se ale bránil tím, že slova byla myšlena v nadsázce, rozhodně je nemyslel vážně, a nakonec se za své výroky omluvil. „Moje vyjádření bylo výsledkem velkých emocí, špatných emocí, které ve mně vzbudily velice špatné úkony pana prezidenta. V tu chvíli jsem cítil potřebu zastat se menšinových církví proti většinovému názoru, a to mám stále, ale asi jsem to přehnal,“ komentoval událost.

Lang rezignoval na funkci předsedy jesenické ODS. Místní sdružení neshledalo důvod k tomu, aby stranu opustil. Výkonná rada měla ovšem jiný názor a ze strany jej vyloučila. Podle Langa ale jeho členství bylo pouze pozastaveno.

Případem se také zabývá policie, která jej vyšetřuje jako podezření z vyhrožování násilnou smrtí proti jednotlivci nebo skupině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám