Hlavní obsah

Radní Halová: Lékaři ze záchranky dostanou od Prahy byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékaři pražské záchranné služby by měli dostávat od města byty. Plánuje to radní Hana Halová zodpovědná za pražské zdravotnictví. "Mým cílem je zvýšit prestiž lékařů, patří do toho pravidelné oceňování a přidělování nejméně pěti bytů za rok lékařům," řekla radní ČTK. Halová počítá rovněž s tím, že záchranka získá vlastní sídlo.

Článek

Zatím je v pronajatých prostorách policie a nemá ani heliport, dispečink již kapacitně nedostačuje. Kromě toho chce zvýšit počty zaměstnanců a vybudovat protialkoholní záchytnou stanici ve Fakultní nemocnici Bulovka.

Pražská záchranná služba má 470 zaměstnanců, z nich 80 procent jsou záchranáři, lékaři a zdravotní sestry. V metropoli má 20 stanovišť. Výjezdové skupiny mají 120 vozů, denně jich jezdí 28. V průměru má 260 výjezdů denně a ošetří 220 pacientů. Dispečink přijme denně 900 tísňových volání.

Podle vedoucího dispečinku a lékaře Ondřeje Fraňka se daří reagovat na 90 procent telefonátů do deseti sekund, vlastní komunikace s volajícím trvá v průměru 55 sekund. Sanita dorazí na místo v průměru za osm minut, limit daný vyhláškou je patnáctiminutový.

Operátoři poskytují telefonicky první pomoc

"Dispečerka má možnost předat klíčové informace zasahující posádce již během telefonátu, takže zatímco pokračuje v hovoru s volajícím, například radí, jak poskytnout první pomoc, je již sanitka na cestě," řekl lékař. Operátoři jsou podle něj cvičeni k poskytování první pomoci u život ohrožujících stavů po telefonu, vedou volajícího až do příjezdu posádky.

Tato pomoc je účinná u pacientů se srdeční arytmií, což je nejčastější příčina náhlých úmrtí. "Díky tomuto výcviku se zlepšilo u těchto pacientů přežití klinické smrti téměř o polovinu na světově unikátních více než 50 procent," dodal lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám