Hlavní obsah

Rada ČT : odboráře nebereme v úvahu

Novinky, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rada ČT se nenechá během právě probíhajícího výběrového řízení na místo generálního ředitele televize ovlivnit prohlášením televizních odborářů, kteří viní radu z toho, že podléhá lobbistickým tlakům. Odboráři ale současně sami ve svém prohlášení lobbují za prozatímního ředitele Petra Klimeše, který se však mezi šestici finalistů konkursu nedostal.

Foto: Marian Kajzer
Článek

"Prohlášení odborářů nebude rada brát v úvahu," oznámil místopředseda rady Bohumil Fanda v pátek na jednání mediální komise Sněmovny.

Ten také v další diskusi vyvrátil spekulace, jenž se už několik dní šíří i mezi novináři, a totiž že rada uvažuje o situaci, kdy ředitel nebude v termínu 26. února zvolen, protože žádný ze šestice finalistů údajně stoprocentně nevyhovuje. "Radní cítí zodpovědnost a chtějí vybrat ředitele 26. února. Jiné informace nemám a sám to cítím také tak," odpověděl Fanta na dotaz místopředsedy Sněmovny Ivana Langera, zda je rada připravena vybrat z šestice stálého generálního ředitele ČT.

Poslanci kritizovali radu za kodex

Informoval, že v inzerátu o výběrovém řízení je sice uvedeno, že "rada ČT si vyhrazuje právo výběrové řízení kdykoli zrušit", leč zákon o ČT stanovuje, že stálý generální ředitel musí být zvolen tři měsíce po odvolání předchozího šéfa.

Mediální komise pokárala Radu ČT, že jí nedala k připomínkování nový Kodex ČT a v průvodním dopise napsala, že text kodexu "nepřipouští pozměňovací návrhy". "Chceme kodex připomínkovat před tím, než ho budou schvalovat poslanci. je to chyba Rady ČT," usnesli se členové mediální komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám