Hlavní obsah

Půta opět zvolen hejtmanem Libereckého kraje

Právo, Michael Polák
Aktualizováno

V úterý v půl třetí odpoledne složil slib zastupitele a přesně o hodinu později už Martin Půta (49), lídr Starostů pro Liberecký kraj, přebíral hejtmanský řetěz. Hejtmanem regionu pod Ještědem se stal potřetí za sebou. V tajné volbě mu na úterním ustavujícím zasedání nového krajského zastupitelstva v Liberci dalo hlas 30 ze 44 přítomných zastupitelů.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Článek

„Naším hlavním společným úkolem bude zvládnutí současné krize, ale také nastavení priorit na možnosti rozpočtu, jaký bude s ohledem na ekonomické dopady k dispozici,“ zdůraznil okolnosti aktuální složité situace ještě před svým zvolením staronový hejtman.

Hejtmanský řetěz mu na krk pověsil Jiří Čeřovský, primátor Jablonce nad Nisou a nový krajský zastupitel (ODS), který byl do zvolení Půty pověřený řízením ustavujícího zasedání krajského zastupitelstva.

Třiceti hlasy byl Půta do čela kraje zvolen i před čtyřmi lety. Ani tehdy, ani v úterý volbu hejtmana neprovázely žádné mimořádné nebo dramatické okolnosti. Ty Půta zažil jen při svém prvním zvolení, kdy tehdejší opozice opustila jednací sál a nová krajská vláda se musela svou těsnou většinou 23 hlasů zvolit sama.

Staronový hejtman krajským zastupitelům slíbil, že je připravený naslouchat názorům všech, z koalice i opozice. „Uvědomuji si, že je úkolem hejtmana moderovat diskuse a přispět k tomu, aby se všichni v zastupitelstvu poslouchali,“ uvedl Půta.

Společně s jeho Starosty by měli do roku 2024 vést Liberecký kraj ještě Piráti a ODS. Koaliční smlouvu spolu tito partneři uzavřeli už minulý týden a zároveň představili nové programové prohlášení. V nové krajské radě mají SLK pět zástupců včetně hejtmana a Piráti s ODS po dvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám