Hlavní obsah

Půlročnímu chlapci otec daroval část svých jater, zachránil mu život

Novinky, jas
Praha

Půlročnímu chlapci s vážnou chorobou jater zachránili lékaři pražského IKEM život díky transplantaci, při níž jako dárce figuroval jeho otec. Podobné případy, kdy se k transplantaci využije část orgánu živého dárce, byly doposud v České republice pouze tři.

Foto: Institut klinické a experimentální medicíny

Malý Vojtěch po operaci

Článek

Chlapcovi by bez okamžité transplantace zbývalo pouze několik dní života, a nedalo se proto spoléhat na to, až se pro něj najdou nová játra v rámci pořadníku. Malý Vojtěch se totiž narodil s vrozenou cytomegalovirovou infekcí, neonatální hepatitidou a cirhózou jater, což je smrtelná diagnóza.

„Byli jsme v situaci, kdy se pravděpodobnost, že získáme část jater od zemřelého dárce v takové kvalitě, abychom chlapce zachránili, blížila nule. Promluvil jsem s rodinou. Tatínek neváhal a nechal se vyšetřit. Obrovské štěstí bylo, že byl vhodným dárcem – je to štíhlý a zdravý člověk, který měl naprosto zdravá játra i ostatní orgánové systémy. Díky tomu jsme mohli zákrok provést a naštěstí to dopadlo dobře,“ uvedl přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Právě on obě operace prováděl.

Mnohahodinová operace

Lékaři v IKEM tak otci odebrali část jater, kterou vzápětí transplantovali chlapci. Obě operace trvaly 11 hodin a před samotnou transplantací musela být Vojtěchovi odebrána jeho nemocná játra.

„Odebrat část životně důležitého orgánu zdravému člověku a tu pak transplantovat dětskému příjemci je jedna z nejobtížnějších transplantací. Pro malého Vojtu nebyla jiná možnost, čekat na játra od zemřelého dárce už nemohl, jeho stav se rapidně zhoršoval,“ popsal důvody operace Froněk.

„Já jsem neváhal ani vteřinu. Když mi lékaři řekli, že bych Vojtíškovi mohl zachránit život tím, že mu dám kousek svých jater, byl jsem okamžitě pro. To by přece udělal každý rodič. Navíc to pro mě nebyla žádná velká zátěž. Ano, rána trošku bolí, ale už pár dní po operaci můžu jít domů. A upřímně, troška bolesti za to, že mé dítě bude žít a že ho uvidím, jak se uzdravuje a roste, to je to nejmenší, co pro něj můžu udělat,“ řekl Vojtův otec Josef Beránek.

Játra mohou dostat i dva příjemci

Lékaři v IKEM loni provedli 87 transplantací jater, devět pacientů byly děti. Klinika v sedmi případech využila i metodu tzv. splitu, při níž se jedna játra rozdělí pro dva příjemce. Dospělý pacient dostane v takovém případě větší část, dítě menší. Na úspěšné zavedení tohoto programu jsou lékaři v IKEM patřičně hrdí.

„Patří sice k nejnáročnějším jak po technické, tak i finanční stránce, zachraňuje ale to nejdůležitější – lidské a především pak dětské životy. Pro malé příjemce nabízí nejlepší možnost úspěšného výkonu a já pevně doufám, že takto budeme moci zachraňovat stále více dětí,“ konstatoval ředitel IKEM Aleš Herman.

Reklama

Související články

V IKEM vyměnili řetězově pět ledvin

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) uskutečnili už druhou řetězovou transplantaci ledvin v Česku. Při deseti operacích během dvou...

Výběr článků

Načítám