Hlavní obsah

Půlka samoživitelů musí nechat děti na prázdniny doma. Chybí peníze a loňské tábory zdarma

Právo, zr

Vysoká inflace, rostoucí ceny potravin a energií se neblaze podepisují na napjatých rozpočtech rodin samoživitelů. Ukázal to průzkum Asociace neúplných rodin mezi 500 respondenty, zapojených do programu Vaše výživné. Děti téměř poloviny z nich budou prázdniny muset strávit doma, ti šťastnější pak u prarodičů. Na tábor pošle své děti jen 15 procent oslovených.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Jestli se změní toto léto oproti tomu loňskému? Ano a razantně. Letos budu ráda, když syna vezmu alespoň v průběhu víkendů pod stan nedaleko našeho města. Kvůli tomu, že doslova žijeme od mé výplaty k výplatě, nepojede ani na tábor, ani se mnou na pár dní do přírody. Je mi z toho úzko a modlím se, aby se pro příští rok situace změnila,“ přiznala Asociaci maminka Jana, která pečuje sama o syna.

Za nedostatkem peněz samoživitelů stojí často neplacení výživného bývalým partnerem, situaci také zhoršila pandemie koronaviru, ztráta zaměstnání nebo brigád.

„Místo toho, abych začala pořádně šetřit a oklepala jsem se z toho, co pandemie způsobila, tak ji okamžitě vystřídala inflace. Tímto tempem a kvůli cenám, které se neustále zvyšují, se bojím, abych brzy s dětmi neskočila bez střechy nad hlavou,“ popsala samoživitelka Monika.

Samoživitel přišel o byt. Pomohla Armáda spásy

Domácí

Každý čtvrtý samoživitel v průzkumu uvedl, že by si přál zavedení státního příspěvku na letní tábory.

Současná masivní inflace dostává samoživitele do situace, kdy neví z čeho budou hradit základní potřeby (bydlení, energie, jídlo). Volnočasové aktivity jako tábory nebo dovolené jsou pro ně naprosto nedosažitelné.
Dagmar Vogtová, projekt Vaše výživné

„Pro většinu samoživitelů je období prázdnin velmi náročné nejen časově, ale i finančně. Období covidu rodiče srazilo a již loňské léto si nemohli dovolit letní tábory nebo dovolenou, nicméně pod záštitou MŠMT byly organizované bezplatné příměstské tábory většinou v prostorách škol a školek. Tyto bezplatné tábory letos chybí,“ komentovala průzkum koordinátorka projektu Vaše výživné Dagmar Vogtová.

„Současná masivní inflace dostává samoživitele do situace, kdy neví z čeho budou hradit základní potřeby (bydlení, energie, jídlo). Volnočasové aktivity jako tábory nebo dovolené jsou pro ně naprosto nedosažitelné. Rodiče mohou využít příspěvků na letní tábory od zdravotních pojišťoven, od zaměstnavatele, od neziskových organizací nebo i ze sociálních dávek. Příspěvek se pohybuje v rozmezí 500 až 1500 Kč. Ceny letních táborů se však pohybují v řádech tisícikorun a rodiče na ně ani s příspěvkem často nedosáhnou,“ dodala Vogtová.

Bez peněz a s obavami o práci

Kvůli nedostatku peněz nechá své děti doma podle průzkumu 46 procent samoživitelů. Asi 39 procent jich navíc uvedlo, že nemohou s dětmi odjet na dovolenou kvůli strachu ze ztráty práce.

„Mrzí mě to, ale poslední roky nejsou snadné. Představa, že kvůli pár dnům volna přijdu o své zaměstnání, i když mám samozřejmě na dovolenou nárok, je pro mě nereálná. Děti to naštěstí chápou a snaží se najít si zábavu doma nebo v blízkém okolí,“ popsala Asociaci maminka Eva.

Ovoce jen ve slevě, vajíčka vůbec. Samoživitelky nevědí, kde ušetřit

Domácí

Asociace zkoumá způsoby, jakým se samoživitelé vypořádávají s prázdninami svých dětí, už poněkolikáté. Problémy zažívají rodiče každé léto. Loni si více než polovina dotazovaných samoživitelů stěžovala, že se jim kvůli pandemii propadly příjmy o tři až pět tisíc korun, což se odrazilo i v plánování letních prázdnin. Tehdy ale alespoň pořádaly neziskové organizace za dotace MŠMT letní příměstské kempy zdarma.

V roce 2019 však situace nebyla o moc lepší. Asociaci tehdy v průzkumu z oslovených 500 samoživitelů 61 procent přiznalo, že budou s dětmi zůstávat i o prázdninách doma. Na dovolenou jim chyběly peníze.

I když už od loňska stát může vyplácet tzv. náhradní výživné, mnoho rodičů o něj nepožádá. Podle Asociace neúplných rodin je třeba, aby stát a Úřad práce o dávce lépe informoval. Nejvyšší částka činí 3 000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám