Hlavní obsah

Půjčka za oplátku? Marvanová s Pošvářovou si vyměnily role

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když první náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová nedávno angažovala jako svou poradkyni někdejší manažerku Ředitelství silnic a dálnic Miloslavu Pošvářovou, nepřiznala, že jí tím mohla oplácet podobnou zakázku z minulosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Právnička Hana Marvanová

Článek

Marvanová totiž podle zjištění Práva coby advokátka předtím externě pracovala pro silničáře a faktury jí podepisovala právě Pošvářová.

Ta na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) působila až do letošního ledna jako šéfka úseku kontroly kvality a Marvanová tomuto úseku za poradenské služby vyfakturovala během loňského roku téměř 300 tisíc korun.

Právu to potvrdila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová s tím, že Marvanová pro zmíněný úsek pracovala pouze v době, kdy mu šéfovala Pošvářová. „Celkem bylo takto fakturováno 266 805 korun a příslušné faktury podepisovala paní Pošvářová,“ uvedla Ledvinová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miloslava Pošvářová má na ministerstvu spravedlnosti pomáhat s přípravou zákona o znalcích, tlumočnících a překladatelích.

Zároveň dodala, že po odvolání Pošvářové už ŘSD služby současné náměstkyně justičního resortu nevyužívá.

Jen krátce po nástupu Marvanové do úřadu si obě ženy role prohodily a Pošvářová tak od začátku března působí jako její oficiální poradkyně na ministerstvu. Právo už dříve informovalo o tom, že coby soudní znalkyně tam má pomáhat s přípravou zákona o znalcích, tlumočnících a překladatelích.

„Odměna za tuto poradenskou činnost je stanovena dle počtu odpracovaných hodin, přičemž odměna za jednu odpracovanou hodinu činí 550 korun,“ řekl k tomu mluvčí ministerstva Miroslav Konvalina. Podle něj má Pošvářová smlouvu do konce letošního roku.

„Žádný obchod“

Někdejší manažerka ŘSD Právu řekla, že v souvislosti se zákonem o soudních znalcích pracuje pro ministerstvo zejména na zpracování množství připomínek, které k původnímu legislativnímu návrhu měly ostatní resorty.

„Pracujeme na nové koncepci, je třeba zapojit komory znalců a zároveň posílit jejich kvalifikaci, ale také odměňování,“ konstatovala Pošvářová.

Že by s Marvanovou šlo o určitý „výměnný obchod“, Pošvářová důrazně odmítla. „Nejde o žádnou sesterskou výpomoc, je to profesionální práce,“ uvedla někdejší manažerka ŘSD. Zároveň vysvětlila, že Marvanovou u silničářů angažovala kvůli jejím zkušenostem z advokátní praxe.

„Pracovala na nových obchodních podmínkách a definicích parametrů pro dodavatele zakázek a také na přípravě tendru na nový systém hospodaření s majetkem. Snažili jsme se využít jejích zkušeností, aby stát nebyl ve sporech s dodavateli tak bezzubý, jak se to ukazuje třeba na příkladu dálnice D 47,“ poznamenala Pošvářová. Dodala, že Marvanová pro ni pracovala za sazbu 1000 korun na hodinu.

Za odvedenou prací si stojí

Sama Marvanová uvedla, že za odvedenou prací si stojí. „Ředitelství silnic a dálnic to ušetřilo značné peníze a množství té práce ani neodpovídalo odměně. Má zásada je, že práci pro stát jsem připravena podhodnotit,“ uvedla Marvanová.

S Pošvářovou se podle svých slov seznámila v roce 2011 při přípravě protikorupční strategie poradního sboru vlády NERV.

„Byla autorkou kapitoly týkající se soudních znalců,“ vysvětlila Marvanová a dodala, že Pošvářová nyní v této oblasti na ministerstvu radí proto, že úřad pro to nemá dost vlastních odborníků. „Jsou tu na to tři lidi a jde přitom o naprosto zásadní oblast, která ovlivňuje veškeré soudní spory, ale i obchodní ­trans­akce,“ vysvětlila Marvanová.

Reklama

Související články

Pošvářová bude radit ministrovi dopravy

Odvolaná ředitelka úseku kontroly kvality na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miloslava Pošvářová se stane externí poradkyní ministra dopravy Antonína...

Výběr článků

Načítám