Hlavní obsah

Prymula: Vakcína na koronavirus bude v Česku příští rok

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle epidemiologa Romana Prymuly by vakcíny proti novému koronaviru mohly být připravené koncem října. Ve větším množství by mohly být k dispozici koncem roku. Prymula to uvedl v České televizi s tím, že do ČR by se mohly dostat příští rok.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Epidemiolog Roman Prymula.

Článek

Prymula uvedl, že podle jeho odhadů by se do České republiky mohly první vakcíny dostat v první polovině příštího roku.

„Počítám, že to bude minimálně celý příští rok, kdy se některé země budou dostávat k vakcínám. Věřím, že my to budeme v prvním pololetí příštího roku,“ uvedl.

Výroba vakcín podle něj bude nabíhat postupně a nebude možné okamžitě uspokojit všechny zájemce. Primárně by podle něj měly být očkovány nejohroženější skupiny, kde je vyšší smrtnost.

Co bude na podzim, nikdo neví

„Problém koronaviru je, že nemá sezonní charakter,“ dodal epidemiolog. Nikdo proto nyní nemůže říci, zda případná epidemie bude na podzim horší či mírnější.

Přehledně: Koronavirus přešel ze západu na východ. Podívejte se, kde jsou ohniska

Koronavirus

„Docela mě překvapuje, že Hongkong už hlásí třetí vlnu, my jsme zatím ještě nebyli v té druhé. Zatím tam zachytili jednotky případů, ale nevím, jestli se to odvíjí od nějakých reálných simulací, které si tam připravili,“ dodal Prymula k oznámení hongkongských úřadů, které tamní současnou epidemiologickou situaci nazvaly „třetí vlnou“.

Druhou vlnu epidemie podle něj momentálně zažívají země jako Izrael či Austrálie.

K opětovnému nošení roušek Prymula řekl, že opatření je funkční pouze za předpokladu, že roušky nosí všichni. „Nemyslím si, že by se to mělo spustit arbitrárně od nějakého data, ale mělo by to být od situace, kdy bude docházet k nějakému nárůstu,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám