Hlavní obsah

První volební tahák ODS zrušili oranžoví za jediný den

Právo, Jan Martinek

První práce, první byt, zní jedno z čerstvých volebních hesel občanských demokratů. Vydrželo jediný den, neboť péčí soc. dem. v Senátu druhá část hesla ztratila smysl. Jak se to stalo?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tisková konference k zahájení volební kampaně ODS proběhla netradičně v exteriéru.

Článek

Při středečním rozjezdu kampaně modří slíbili, že mladým lidem do 30 let při koupi bytu v ceně do tří miliónů odpustí daň z převodu nemovitosti, aby si své první bydlení mohli pořídit snáz. Hned ve čtvrtek ale oranžový Senát hodil pod stůl záměr, který byl obsažen ve vládní daňové novele, přesunout od 1. ledna daň z prodávajících na kupujícího. Mladí tedy nebudou mít při koupi co ušetřit.

Kdyby se povinnost z prodávajícího přesunula, mohla by se o tuto daň, která činí čtyři procenta z ceny nemovitosti, snížit cena bytu. A při nákupu této nemovitosti v ceně do tří miliónů by mladí ušetřili až 120 tisíc na dani. Za to by si mohli opatřit vybavení bytu.

Daňová změna byla součástí jednoho ze zákonů doprovázejících nový občanský zákoník. Kampaň ODS teď tedy může teoreticky zachránit Rusnokova vláda v demisi, pokud by předložila Senátu zákonné opatření, které by záměr vrátilo do hry.

Vláda by však podle sociálních demokratů nyní měla předložit formou zákonného opatření pouze takové daňové změny, které budou nezbytné pro funkčnost nového občanského zákoníku od příštího roku. A to přesun daňové povinnosti není.

ČSSD kromě toho argumentuje, že přesun daňové povinnosti by lidem obecně ztížil přístup k hypotékám, z nichž daň hradit nelze.

Navíc platnost zákonných opatření by po schválení Senátem musela ještě potvrdit po volbách Sněmovna, o jejímž složení lze jen spekulovat.

ODS nicméně věří, že zákon, který přesune daňovou povinnost na kupujícího, nakonec někdy projde. „Zákon se bude muset projednat a nepředpokládáme, že dojde k nějaké změně. Takže zatím nemáme důvod v kampani nic měnit,“ řekl včera Právu šéf ODS Martin Kuba.

Babiš: Kde by na to mladí vzali?

Nápadu ODS se vysmál šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „To, co navrhuje ODS, aby mladí lidé nemuseli platit daň z převodu nemovitosti nebo když začnou do tří měsíců po škole podnikat, že nemusejí nějakou dobu odvádět daň z příjmu, je jak z jiné planety. Kde vezmou ti mladí na byt a jak mají podnikat, když nemají kapitál? To ukazuje, jak jsou naši politici vzdálení realitě a jak nemají ponětí, jak to v životě chodí,“ řekl Právu.

Pomoc při řešení bytové otázky nebo jiné úlevy rodinám slibuje voličům skoro každá strana: ČSSD například navrhne kvůli nízkopříjmovým rodinám zákon o sociálním bydlení.

KDU-ČSL chce zase podpořit prorodinnou politiku společným zdaněním manželů.

TOP 09 plánuje společné sociální pojištění pro manžele. Oba manželé by tak měli stejné nároky na finanční plnění ze sociálních systémů. „Je to otázka spravedlivého důchodu mezi manželi. Představte si pána, který celý život pracuje, dělá kariéru, a jeho manželku, která ho podporuje a stará se o děti. Tedy je tam značný rozdíl v příjmech. On pak v šedesáti letech odejde, najde si křepeličku a společně si užívají jeho vysokého důchodu, kdežto jeho žena bere důchod velmi malý,“ popsal Právu běžnou situaci první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„My proto chceme otevřít diskusi o společném sociálním pojištění manželů, kde by se jim vypočítávala půlka ze stejného základu. Není to nic náročného na veřejné rozpočty,“ dodal.

Kalousek také zkritizoval volební sliby ODS o daňových úlevách na byty. „Zatímco ČSSD vybraným skupinám nabízí dávky, ODS zase vybraným skupinám nabízí úlevy. Je to stejná socialistická diskriminace, jen na opačném konci bilance státního rozpočtu. Vždycky to ostatní skupiny musí zaplatit,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám