Hlavní obsah

Fialův kabinet poprvé jednal. Sejde se i mezi svátky

Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) v pátek rozhodla, že se prvním místopředsedou vlády stane ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Nově jmenovaný kabinet podle něj bude jednat i mezi svátky.

TK po prvním jednání vlády Petra FialyVideo: ČTK

 
Článek

„Situace je vážná, vláda bude zasedat i mezi vánočními svátky a Silvestrem. Sejdeme se 29. prosince,” uvedl Fiala.

Na pátečním prvním zasedání řešili noví ministři hlavně personální věci. Kromě 1. místopředsedy rozhodli také o tom, že vedoucí Úřadu vlády bude bývalá mluvčí občanských demokratů Jana Kotalíková.

Tiskovým mluvčím nového kabinetu se stal dosavadní mluvčí ODS Václav Smolka.

Nebude to jednoduché, ale společně to zvládneme, řekl po jmenování vlády Fiala

Domácí

Vznikla také skupina ministrů, která se bude věnovat zvyšování cen energií. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura má zase připravit harmonogram, podle kterého se bude řešit rozpočet na příští rok. Ambicí je, aby byl jeho schodek nižší než 300 miliard korun.

Tématem prvního jednání nového kabinetu byl i nouzový stav. „Vláda se rozhodla nežádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu,” uvedl Fiala po prvním jednání.

Nová vláda tvořená koalicí SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a koalicí Pirátů se STAN má ve Sněmovně většinu 108 poslanců. Členy nového kabinetu premiéra Petra Fialy v pátek jmenoval prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nový premiér Petr Fiala

Reklama

Výběr článků

Načítám