Hlavní obsah

První státy zvažují, že vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí

Novinky, Renáta Bohuslavová

Nárůst nakažených a celkově nejvíce covid pozitivních osob od začátku vypuknutí pandemie v Česku znamená, že budeme některými zeměmi vyškrtnuti ze seznamu bezpečných zemí. Jako první státy o tom podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) uvažují Lotyšsko a Estonsko. Při cestě tam budete muset zřejmě strávit 14 dnů v karanténě.

Článek

„Během dnešního odpoledne jsme obdrželi aktuální zprávu z naší ambasády v Lotyšsku, že nám zřejmě opět hrozí návrat na žlutý seznam méně bezpečných zemí. Souvisí to s výkyvy nárůstu nových případů v Česku,” uvedl pro Novinky ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Dodal ale, že rozhodovat se o tom bude až v pátek. Zároveň připustil, že Lotyšsko nemusí být jedinou zemí, která pro Čechy podmínky zpřísnila.

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Povinná karanténa

„Dá se očekávat, že podobné úvahy probíhají znovu i v Estonsku. Pro české cestovatele by to znamenalo zřejmě 14denní karanténu po příjezdu do země,” doplnil.

Problém je podle něj i v tom, že evropské země mají jiný koeficient, podle kterého ostatní země ze seznamu vyřazují. Například Česko má stanovený koeficient 15 případů na 100 000 nakažených, někdo má 10, jiní ale i 50.

„Chceme na úrovni EU sjednocení té hranice,” dodal český ministr zahraničí.

U našich sousedů i v oblíbených turistických destinacích, jako je Chorvatsko nebo Řecko, by se zatím nic měnit nemělo.

Pro Česko jsou nyní na tzv. žlutém seznamu Velká Británie, Srbsko, Černá Hora, Bosna a Hercegovina nebo Finsko. Úplně uzavřené hranice zůstaly v Moldavsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám