Hlavní obsah

První starousedlíci už ustoupili továrně Hyundai

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

První dva ze šesti dříve neústupných vlastníků polností v připravované průmyslové zóně Nošovice na Frýdecko-Místecku ve čtvrtek podepsali smlouvy o prodeji pozemků, další dva přislíbili, že půdu prodají. Právu to řekl ve čtvrtek navečer dobře informovaný zdroj.

Článek

Není vyloučeno, že další souhlas získali zástupci Moravskoslezského kraje ještě při večerním jednání. Automobilce Hyundai se tak začínají otevírat dveře pro umístění obří továrny v Nošovicích. Stále však platí, že pokud nebudou pro zónu k dispozici všechny pozemky, automobilka se v Nošovicích stavět nebude.

Kvůli problémům s pozemky kraj v pondělí oznámil, že přípravu zóny Nošovice zastavuje. Zlom nastal, když ve středu představitelé hejtmanství a Zemědělského družstva vlastníků Nošovice dospěli k dohodě o kompenzacích za uvolnění pozemků pro průmyslovou zónu.

Podle zdroje Práva družstvo na jednání s vedením kraje přišlo s návrhem, že ve svých požadavcích na kompenzace sleví z původních 147 miliónů na 130 miliónů korun, dále že už nebude chtít náhradní půdu a také že pomůže přesvědčit šest neústupných vlastníků, aby pozemky prodali.

"Kraj, který byl do té doby ochoten dát družstvu pouze 60 miliónů, ve středu kývl na částku 130 miliónů za podmínky, že se starousedlíky skutečně podaří přesvědčit a že do pátku 13 hodin bude mít hejtman na stole podepsané všechny smlouvy," řekl dobře informovaný zdroj. Družstvo vlastní v lokalitě pouze asi půl hektaru půdy, ale obhospodařuje celkem 266 hektarů polností jiných majitelů.

Kraj jednání nekomentuje

Tato dohoda podle zdroje Práva uvolnila ledy v jednání se starousedlíky. "Souhlasíme s prodejem. Už by nemělo smysl pozemky držet, když se družstvo, které hospodaří i na našich pozemcích, s krajem dohodlo," řekl Právu Jiří Kozel bezprostředně po skončení podvečerní schůzky se zástupci kraje. Počátkem tohoto týdne měl kraj souhlas vlastníků 95 procent pozemků, zbylých pět procent, tedy šest vlastníků, půdu prodat zásadně odmítalo.

Představitelé kraje a družstva výsledky čtvrtečních schůzek s vlastníky pozemků nechtěli komentovat. "V tuto chvíli k tomu nemůžeme poskytnout žádné informace," řekl ve čtvrtek Právu náměstek hejtmana Pavel Drobil (ODS). "Všechny vlastníky jsem obešel a řekl jsem jim, jak se rozhodlo družstvo. Více k tomu říci nemohu," uvedl předseda družstva Jiří Vícha.

Automobilka Hyundai chce ve střední Evropě postavit obří továrnu za 35 až 40 miliard korun s roční kapacitou 300 tisíc vozů. Pro umístění své investice, která má vytvořit 3 tisíce přímých a 9 tisíc nepřímých pracovních míst, od počátku preferuje Nošovice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám