Hlavní obsah

První pacientku s covidem převážejí do Polska

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 3,5hodinový převoz sanitkou čeká covid pozitivní pacientku z nemocnice v Ústí nad Orlicí. Dopoledne vyrazí z východu Čech do nemocnice v polské Ratiboři, ležící asi 40 kilometrů severně od Ostravy. Žena bude první, která bude vzhledem ke kritickému nedostatku míst v českých nemocnicích, převezena do zdravotnického zařízení v zahraničí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Lékaři se starají o pacienty s koronavirem v nemocnici ve Varšavě.

Článek

Na rozdíl od původních předpokladů se převoz uskuteční sanitkou, ne vrtulníkem.

„Zdravotní stav pacientky to umožňuje. Samozřejmě doprovázet ji bude lékař naší zdravotnické záchranné služby,“ uvedl ráno hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), podle něhož se jedná o jakýsi testovací transport. I proto od vytipování vhodného nemocného k realizaci trvalo zhruba čtyři dny.

Česko oficiálně požádalo tři státy o pomoc s pacienty

Domácí

„Je to velká administrativní zátěž. Už v pátek byl vyplněn vyšetřujícím lékařem dotazník. V pondělí se jednalo o souhlasu pojišťovny a hlavně rodiny, protože s převozem musí souhlasit pacient nebo osoby blízké,“ rekapituloval sled událostí Netolický s tím, že pokud ale má mít převoz do zahraničí smysl, tak se musí jednat rychle, protože klinický obraz pacienta se může měnit den ze dne.

„Věřím, že příště, pokud by bylo potřeba, už půjde vše lépe. Mění, respektive zhoršuje se situace i v okolních státech. Zatímco minulý týden Polsko nabízelo až 200 lůžek, tento týden to asi už tolik nebude,“ upozornil hejtman Netolický.

Pokud nebudou lůžka, Karlovarský kraj požádá o převozy do Německa

Domácí

K transportu do zahraničí byl vytipován také pacient z pardubické nemocnice. Jeho aktuální stav však převoz neumožňuje.

V úterý to je právě týden, co Pardubický kraj jako první vyhlásil stav hromadného nebezpečí osob. Hospitalizováno tehdy bylo 503 nemocných. Dnes jich v pěti krajských nemocnicích leží zhruba 537, z toho 77 vyžaduje intenzivní péči.

„Situace sice neeskaluje, na druhou stranu už nyní máme více hospitalizovaných než před týdnem. S nedostatkem volné kapacity bojují zejména nemocnice v Ústí nad Orlicí a Chrudimi,“ dodal Martin Netolický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám