Hlavní obsah

První lidé z Nových Heřminov řekli prodeji ano

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÉ HEŘMINOVY

Už 16 obyvatel Nových Heřminov souhlasilo kvůli stavbě přehrady na řece Opavě s prodejem svých nemovitostí. Dalším lidem nechává státní podnik Povodí Odry vypracovat odhad na jejich objekty, pouze tři rodiny odmítají o prodeji svých domů jednat.

Foto: Pavel Karban, Právo

První lidé z Nových Heřminov na Bruntálsku již souhlasili s prodejem svých domů. Ty ustoupí stavbě přehrady na řece Opavě.

Článek

Plánované vodní dílo by mělo v Nových Heřminovech zatopit 54 nemovitostí, z toho 26 rodinných domů. Při povodních má ochránit až 170 tisíc lidí ze severní Moravy. Náklady na stavbu, jejíž začátek je odhadován na rok 2015, jsou vyčísleny na zhruba 8 miliard korun. „Jednáme s lidmi v zátopě i nad zátopou. V zátopě souhlasí s prodejem deset majitelů objektů, nad zátopou jich je šest,“ upozornil generální ředitel Povodí Odry Pavel Schneider.

V zátopové oblasti už zástupci Povodí Odry mluvili s 30 majiteli nemovitostí, mimo zátopovou oblast se spojili s 24 lidmi. Během několika týdnů by se měly ještě uskutečnit schůzky i s několika obyvateli dalších obcí, Zátoru a Brantic, kteří budou muset kvůli stavbě přehrady své domovy taky opustit. Podle Schneidera preferují lidé zatím peníze, o stavbu nového, náhradního, domu prý nikdo doposud nepožádal.

Ředitel státního podniku přiznal, že s jedním majitelem se doposud nedokázalo Povodí Odry zkontaktovat a další tři lidé odmítli o čemkoli jednat. Podle Olivera Rotika, jednoho z novoheřminovských chalupářů, nejsou jména těch, co odmítají jednat, veřejně známa.

Postavit se musí i silnice 

„Lidi se o svém soukromí moc nebaví. Je jasné, že ten, kdo pozval Povodí Odry do baráku a dostal příslib lukrativní částky za majetek, nic neřekne,“ vysvětlil. Jak se podařilo Právu zjistit, jednou ze tří rodin, co nechtějí s Povodí Odry jednat, jsou Zelinkovi. „Nechci o tom mluvit. Jsme mladá rodina a chceme tady zůstat,“ řekla pouze Lenka Zelinková.

Kromě výkupu pozemků řeší dostalo Povodí Odry na stůl už i variantní řešení silnice I/45 spojující Krnov s Bruntálem a která vede právě přes Nové Heřminovy. „Přeložka musí být postavena ještě před začátkem stavby přehrady, protože hráz bude přes současnou komunikaci,“ upozornil Schneider. Dnes existuje šest variant, kudy by mohla v budoucnu silnice vést.

Pouze jedna varianta počítá se severním obchvatem, zbylé jsou vedeny z jihu. „Dvě varianty počítají s tunelem,“ poznamenal ředitel státního podniku. Právě tunelovou variantu požadovalo podle něj vedení Nových Heřminov. Náklady na stavbu jednotlivých variant obchvatu obce se pohybují od 185 milionů korun po necelé 3 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám