Hlavní obsah

Průzkum: Zemanovi nedůvěřuje 63 procent lidí

Aktualizováno

Prezidentu Miloši Zemanovi nedůvěřuje 63 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research. Podle 45 procent respondentů v kauze Vrbětic hájí spíše zájmy Ruska, zájmy Česka hájí podle 22 procent dotázaných. Většina oslovených nesouhlasí s názorem prezidenta, že zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích není dostatečně prokázáno.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman při jmenování nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera 7. dubna 2021 na Pražském hradě

Článek

Na otázku: „Důvěřujete prezidentu Miloši Zemanovi?” odpovědělo 45 procent lidí, že rozhodně nedůvěřuje, a 18 procent, že spíše nedůvěřuje. Rozhodně prezidentovi důvěřuje deset procent lidí a spíše důvěřuje 19 procent. Zbytek neví.

Reakce na Vrbětice: Europarlament vyzývá ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů

Evropa

Zeman v neděli v televizním projevu řekl, že jsou dvě vyšetřovací verze okolností výbuchu ve vrbětickém muničním skladu a je potřeba je prošetřit. S jeho názorem, podle kterého není zapojení ruských agentů do tragického výbuchu dostatečně prokázáno, nesouhlasí 51 procent dotázaných. Opačný názor má 28 procent respondentů. Zbylých 21 procent neví.

Projev prezidenta Miloše Zemana ke kauze VrběticeVideo: ČTK

„Lidé do 34 let v této věci s Milošem Zemanem souhlasí nejméně, největší podporu má naopak ve skupině lidí starších 65 let,” uvedla agentura.

Mladší lidé podle ní také častěji souzní s názorem, že prezident zastává ve vrbětické kauze spíše zájmy Ruska. Na 22 procent dotázaných uvedlo, že jsou to české zájmy, které Zeman hájí. Opačný názor má 45 procent lidí.

Benešová: Verzí ve Vrběticích je dokonce ještě víc

Domácí

„Ačkoliv se prezident dlouhodobě těší vyšší důvěře než třeba vláda nebo Parlament, jeho výroky v kauze Vrbětice mohly jeho důvěryhodnost u části obyvatelstva poškodit,” uvedl analytik agentury Vít Pavliš.

Prezident má větší podporu mezi voliči ANO, SPD a KSČM, méně mu naopak důvěřují příznivci koalic Pirátů a STAN a SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09).

Sběr dat podle agentury probíhal 28. dubna prostřednictvím Českého národního panelu. Průzkumu se zúčastnilo 565 lidí starších 18 let.

Vyšetřovací verze Vrbětic je jen jedna, vysvětloval Babiš Zemanovi

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám