Hlavní obsah

Průzkum: Většina úředníků je podplatitelná, trestání korupce se ale lepší

Novinky, jas

Vyšetřování a trestání korupce se v posledních letech podle mínění poloviny obyvatel České republiky zlepšilo. Pozitivní vývoj ukázal průzkum společnosti STEM. Přesto si drtivá většina veřejnosti (94 procent) myslí, že politická korupce je vážným problémem a podle 85 procent dotázaných je většina úředníků podplatitelná.

Článek

Pohled na závažnost politické korupce se v posledních letech příliš nemění, roste však počet těch, kteří jsou o tom přesvědčeni s určitostí. Loni v listopadu to bylo 68 procent, letos v září je to již 80 procent dotázaných.

O zkorumpovatelnosti úředníků je dlouhodobě přesvědčeno kolem 80 procent veřejnosti, tři čtvrtiny lidí zároveň mají za to, že míra korupce státních úředníků je v ČR vyšší než ve státech západní Evropy.

Považujete politickou korupci za vážný problém? (v %)
ano94
ne6
zdroj: STEM

„V jedné důležité věci však v posledních dvou letech nastal výrazný posun k lepšímu. Některé případy závažné korupce a rozkrádání se dostaly před soud a jejich pachatelé byli odsouzeni. Mnoho dalších případů čeká na rozsudek. To pozitivně vnímá i veřejnost,” všímá si průzkum, podle něhož se od roku 2011 zvedl počet těch, kteří jsou přesvědčeni o „jistém pokroku”.

Bylo v poslední době dosaženo při vyšetřování a stíhání korupce, tunelování a rozkrádání dosaženo jistého pokroku? (v%)
ano51
ne49
zdroj: STEM

Zatímco v roce 2011 vnímalo úspěchy při vyšetřování a trestání korupce pouze 27 procent obyvatel, aktuálně jde o 51 procent občanů.

Nejčastěji tento posun vnímají stoupenci TOP 09 (74 procent)  a KDU-ČSL (64 procent). Nejskeptičtější jsou v tomto ohledu příznivci komunistů, kterých je o pokroku v dané oblasti přesvědčeno jen 44 procent.

Anketa

Vnímáte v poslední době pokrok ve vyšetřování a trestání korupce?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
Celkem hlasovalo 1925 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám