Hlavní obsah

Průzkum: Většina Čechů je se svým životem spokojena

Právo, gin

V Česku i přes pokračující pandemii a vládní protiopatření převažuje mezi lidmi spokojenost se životem. Ačkoliv podle porovnání s předchozím dotazováním úroveň „radosti ze života“ o něco poklesla. Zjistil to prosincový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akademie věd

Foto: Profimedia.cz

Češi jsou nejspokojenější s osobními vztahy

Článek

Nejvíce jsou lidé spokojeni s osobními vztahy. Převedeno na čísla vyšla průměrná hodnota u vztahů na 7,45 ve škále od 0 (zcela nespokojen/a) po 10 (zcela spokojen/a). Podobně hodnotí lidé svůj život celkově (hodnota 7,13) i pocit bezpečí (hodnota 7,1).

V porovnání s předchozími výzkumy z letošního května a června však celková míra spokojenosti se životem poklesla, konstatovali výzkumníci. Roli v tom zjevně hraje i nejistota, s níž Češi hledí do budoucnosti. Zde byla zaznamenána nejnižší míra spokojenosti 6,39.

Spokojenost a úleva. Evropská unie a Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů

Evropa

Téměř polovina (48 procent) dotázaných uvedla vysokou míru spokojenosti ve čtyřech a více z dílčích osmi zkoumaných aspektů. Třetina respondentů (32 procent) se cítí spokojená v jedné až třech oblastech života a jen pětina (20 procent) dotázaných takové hodnocení spokojenosti vůbec nepoužila. Zároveň průzkum potvrdil, že čím vyšší vzdělání lidé mají, tím jsou spokojenější. Tedy s výjimkou spokojenosti se společenstvím, v němž žijí.

Mladé těší zdraví, starší lepší vztahy

„Z hlediska věku vyjadřují nejvyšší míru spokojenosti lidé starší 65 let a následně lidé ve věkové kategorii 35 až 44 let. Naopak nejnižší míra spokojenosti byla zjištěna u lidí v nejmladší věkové kategorii 18 až 24 let,“ konstatovali autoři průzkumu.

Průzkum: Většině Čechů by nevadilo zpřísnění. Přes svátky se ale omezovat nehodlají

Domácí

Nejmladší dospělí jsou nepřekvapivě více spokojeni se svým zdravím, se kterým jsou naopak výrazně méně spokojeny osoby ve věku 55 až 64 let.

Lidé ve věkové kategorii nad 65 let naopak vyjadřují vyšší míru spokojenosti s osobními vztahy než mladí.

Lidé si dokážou uvědomit vlastní smrt, tvrdí vědci

Zdraví

Celková míra spokojenosti se životem přirozeně velmi úzce souvisí i s materiálními životními podmínkami, kdy se zhoršujícím se stavem klesá i míra životní spokojenosti. Naprostou či převažující nespokojenost se životem vyjádřilo 45 procent respondentů žijících v těžkých materiálních podmínkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám