Hlavní obsah

Průzkum: Velké firmy úplatky nabízejí, berou je státní úředníci

– ČESKÁ REPUBLIKA

Politici a podnikatelé se shodují na tom, že o úplatek si nejčastěji řeknou úředníci ministerstev a dalších centrálních státních úřadů. Jejich největšími "zákazníky" jsou zase velké české firmy. Obě skupiny dotázaných uvedly, že nejrozšířenější je korupce ve stavebnictví a při veřejných zakázkách. Uvádí to průzkum společnosti Factum Invenio.

Článek

Průzkum se uskutečnil mezi 1200 českými volenými politiky a podnikateli a podílely se na něm soukromé i veřejné instituce.

Navzdory lidovému názoru jak politici, tak manažeři korupci odmítli, stejně jako odmítli se na ní podílet. Přejí si, aby v ČR platily přísnější protikorupční zákony a sankce a aby byla zavedena povinnost všech volených funkcionářů zveřejňovat svůj majetek.

Průzkum podle ředitele Factum Invenio Jana Herzmanna také ukázal, že korupci podle respondentů nesvědčí transparentnost a kvalitnější právní prostředí. "Převládá názor, že prevence je lepší než léčba," dodal Herzmann.

Korupce se prý za šest let nezvýšila

Více než zavést institut policejního provokatéra je podle dotázaných lepší omezovat příležitosti ke korupčnímu prostředí. Například zazněl požadavek, aby policisté pokuty udělovali, ale nevybírali.

Podnikatelé a politici mají dojem, že od roku 2001 se korupce v zemi nezvýšila. Korupce je stejná ve všech částech země, jen o trochu horší poměry podle nich panují v Praze, a to kvůli vyšší koncentraci státních úřadů.

Podle manažerů má korupce vliv na kvalitu odvedené práce, firma, která uplácí, odvede horší práci než společnost, která neuplácí. Podle politiků ale úplatky nijak konečný výsledek práce nemění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám