Hlavní obsah

Průzkum: muži jsou za volantem sebevědomější než ženy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku vlastní řidičský průkaz 6,7 miliónu lidí. Z toho jsou necelé tři milióny žen. Z výsledků průzkumu agentury Click4Survey pro projekt Poúrazová péče, který má Právo k dispozici, vyplývá, že muži jsou za volantem oproti ženám sebevědomější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Denně podle průzkumu řídí auto 70 procent mužů, ale jen 55 procent žen. Ty však mají za volantem větší obavy z možné nehody než muži, i když většinou řídí mnohem opatrněji. Autonehody se obává 47 procent z nich, u mužů je to 41 procent.

Nedostatek řidičských schopností přiznává více než pětina (22 procent) žen, ale jen šest procent mužů.

Také obavy z jiných řidičů mají o něco více ženy (82 procent) než muži (78 procent). Příslušnice něžného pohlaví myšlenky na nehodu napadají častěji kvůli nepřízni počasí (61 procent), kdežto muže jen v 56 procentech.

Mezi pohlavími nejsou výraznější rozdíly v tom, co si představí pod pojmem vážná zranění po dopravní nehodě. Ženy však více vnímají možnost, že zranění si vyžádá doživotní rehabilitaci.

Každých dvacet minut se podle policejních statistik na tuzemských silnicích někdo zraní a průměrně jednou za 16 hodin někdo zemře. Jak ale průzkum ukázal, celých 15 procent českých řidičů a řidiček po usednutí za volant nikdy nenapadlo, že by nehodu mohli mít právě oni. Naopak 14 procent lidí to napadne pokaždé, když usedají za volant.

Projekt Poúrazová péče si klade za cíl postupně zaplnit mezeru v informacích, které má k dispozici veřejnost i lékaři o možnostech rehabilitace a lázeňské péče pro oběti nehod.

„Když jsme letos na jaře s projektem začínali, mysleli jsme si, že většinu lidí nikdy ani nenapadlo přemýšlet o tom, jak by jim vážný úraz při autohavárii mohl změnit život. Jde o negativní téma a těm se lidé obvykle vyhýbají,“ uvedl k průzkumu garant projektu, paralympijský plavec Jan Povýšil, který po úrazu před dvaceti lety skončil na vozíku.

Anketa

Považujete se za zodpovědného řidiče/řidičku?
Ano, pravidla pečlivě dodržuji.
15,4 %
Pravidla dodržuji, občas se dopustím prohřešku.
80,7 %
Rád/a riskuji.
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 285 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám