Hlavní obsah

Průzkum: Havel se v úřadě osvědčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé si většinou myslí, že bývalý prezident Václav Havel ve své funkci obstál. V únoru, kdy po třinácti letech Hrad opouštěl, tento názor vyslovilo 71 procent dotázaných v rámci průzkumu agentury STEM. Téměř 70 procent lidí také míní, že Havel přispěl významnou měrou ke zvýšení vážnosti prezidentského úřadu.

Foto: Martin Hohn, martinhohn.com

zpěvačka skupiny Neomluvená absence

Článek

STEM soudí, že Havel byl univerzálně přijatelným politikem. Jeho všeobecná přijatelnost ovšem neplatila v okamžiku, kdy do postojů k jeho osobě vstoupila politická a ideologická hlediska. Pak se objevila vyhraněná nevole u lidí s krajně levicovým smýšlením a na druhé straně zřetelná podpora pravicově orientovaných lidí, poznamenal STEM.

Průzkum připomíná, že Havel byl s výjimkou krátkého období po loňských povodních nepřetržitě na čele žebříčku důvěryhodnosti ústavních činitelů. Po záplavách bylo v médiích prezidentovi vyčítáno, že dovolenou v Portugalsku přerušil příliš pozdě.

Na otázku, zda se Havel dosud ve funkci osvědčil, v roce 1997 odpovědělo kladně 72 procent Čechů. V roce 1999 to bylo 69 procent a o rok později 62 procent respondentů výzkumu STEM.

Pozitivní obraz prvního prezidenta samostatné ČR a prvního postkomunistického prezidenta federace Čechů a Slováků se s odstupem doby upevňuje, konstatuje průzkum. Je to zvláště patrné, když lidé hodnotí, jak se zasloužil o vážnost prezidentského úřadu. Zatímco loni, předloni a v roce 2000 odpovědělo ano kolem 56 procent lidí, v únoru se jejich počet zvýšil na 69 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám