Hlavní obsah

Průvod, který podporuje uprchlíky, zastavili na Albertově těžkooděnci

– Praha • Aktualizováno
Novinky, lsi

Na pražském náměstí Míru se v úterý sešlo odhadem tisíc příznivců otevřené společnosti volajících také po tolerantním přístupu vůči migrantům. Po 14. hodině se účastníci vydali na Albertov, kde demonstroval Blok proti islámu. Tam jej zastavili těžkooděnci.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod na podporu imigrantůVideo: Novinky

 
Článek

Lidé začali pískat a skandovat hesla jako: „Náckové, táhněte, uprchlíci vítejte.” Policisté nepouštěli na místo demonstrace nikoho, ani ty, kdo tam bydlí. Hromadili se tak na chodníku a čekali, až demonstrace skončí.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Účastníky průvodu zastavili těžkooděnci

Jeden z těžkooděnců Novinkám řekl, že obě skupiny k sobě nepustí. Obě byly od sebe asi 100 metrů. Účastníci obou demonstrací se kolem třetí hodiny vydali na Václavské náměstí.

Počkejte na sníh

Lidé během demonstrace na náměstí Míru drželi transparenty s nápisy "Chcete bílé Čechy? Počkejte si na sníh!" nebo "I my jsme kdysi utíkali".

Na shromáždění, které trvalo zhruba tři čtvrtě hodiny, promluvili i herečka Táňa Fischerová či akademik a publicista Martin C. Putna.

Paralela s rokem 1938

Fischerová připomněla ideály 17. listopadu 1989. „Byl to začátek uskutečňování ideálů, ovšem společnost se už tehdy rozdělila na dva proudy,” doplnila bývalá kandidátka na prezidenta.

Putna zase přirovnal současný stav se situací na podzim roku 1938. „Nacionalismus se stává normálním, nyní je normální nadávat. Tohle je problém,” vykřikl, za což sklidil mohutný potlesk.

Desítky policistů průvod střežily a zajišťovaly částečné uzavírky dopravy. Pochod, který uzavírala početná skupina anarchistů, se obešel bez problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám