Hlavní obsah

Prudká vichřice přidělala práci energetikům a železničářům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Silný vítr, který o víkendu zasáhl Česko, zlomil na mnoha místech republiky stromy a poničil elektrické vedení. V neděli a pondělí museli energetici zasahovat při několika desítkách poruch na vedeních nízkého a vysokého napětí. Provoz na železniční trati Bohumín-Přerov, který byl přerušen v neděli, nebyl stále obnoven.

Foto: archiv, Právo

Při silném větru měli plné ruce práce i hasiči.

Článek

Silný vítr v Královéhradeckém kraji postihl nejvíce Trutnovsko a Podkrkonoší. "Dnes ráno bylo ještě mimo provoz pět trafostanic ve Vítkovicích v Krkonoších. Během dopoledne by měly být dodávky proudu obnoveny," řekla v pondělí mluvčí ČEZ v Hradci Králové Šárka Beránková.

Na hřebenech Krkonoš foukal vítr v nárazech silou orkánu, tedy rychlostí přes 118 kilometrů v hodině.

Hasiči během neděle vyjeli v Královéhradeckém kraji v souvislosti se silným větrem k více než dvěma desítkám zásahů. "Dnes dopoledne je situace klidnější, hasiči zasahovali v jediném případě, kdy u Javornice na Rychnovsku zlikvidovali strom, který hrozil pádem na vozovku," informovala mluvčí hasičů Martina Žahourková. V Peci pod Sněžkou vichřice z domu utrhla polovinu střechy. Hasiči střechu provizorně zakryli plachtami.

Na koleje spadly kameny

Provoz na železniční trati Bohumín - Přerov, který v neděli ráno nedaleko Jistebníku na Novojičínsku přerušily spadlé kmeny a poškozené troleje, ještě nebyl úplně obnoven. Vlaky jezdí po jedné koleji a na opravě druhé se pracuje. Zpoždění jednotlivých souprav se pohybuje od pěti do deseti minut. Desítky lidí v regionu jsou stále bez elektrického proudu.

"Předpokládáme, že provoz na trati úplně obnovíme okolo 17:00. Cestující to už ale nepoznají, protože současný provoz po jedné koleji nepůsobí žádné větší problémy," řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Kromě stromů vítr lámal i sloupy elektrického vedení. Tyto případy hasiči řešili v Rychvaldu na Karvinsku a ve Staré Vsi na Bruntálsku. Ve Slezské Ostravě spadl strom na elektrické vedení a v Šenově strhnul kmen v neděli večer telefonní dráty.

S větrem se potýkají i řidiči na dálnici D1, kde do 45. kilometru musejí počítat s nárazovým větrem, silný vítr vane i na dálnici D5 mezi 131. až 151. kilometrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Vítr na Sněžce přesáhl rychlost 200 km/h

Silná vichřice zasáhla v noci ze soboty na neděli také 1 602 metrů vysokou Sněžku v Krkonoších. Vrchol nejvyšší české hory čelil orkánu dosahujícímu nárazové...

Výběr článků

Načítám