Hlavní obsah

Pršet nepřestává, řeky už zaplavují silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Víkendový déšť na mnoha místech země neustal ani v pondělí. Teplejší počasí přineslo také výrazné tání sněhu a hladiny řek tak nadále stoupají. Meteorologové varují před lokálními záplavami. Zatím naměřili na dvou místech v ČR nejvyšší - třetí stupeň povodňové aktivity, a to na Novohradce v Uhřeticích na Chrudimsku a na Lužnici v Nové Vsi na Jindřichohradecku.

Článek

Meteorologové dokonce v pondělí odpoledne prodloužili varovaní před lokálními záplavami až do středečního večera. V úterý má pršet hlavně na severní Moravě a ve Slezsku.

Praha vyklidila náplavky a uzavřela vrata do Čertovky

Na přívaly vody z tajícího sněhu se od pondělí připravuje také hlavní město. S ohledem na stoupající hladinu Vltavy přistoupil magistrát k preventivním opatřením. Během dopoledne byly vyklizeny náplavky na Janáčkově, Masarykově, Alšově, Dvořákově, Rašínově a Hořejším nábřeží. Současně byla uzavřena speciální protipovodňová vrata na Čertovce.

Říčka Novohradka zaplavila lidem sklepy a zahrady a rozlévá se na silnice. V Pardubickém kraji je kvůli vodě zavřená silnice u Blížnovic na Chrudimsku.

"Máme obavy, že to na Novohradce bude ještě stoupat. Odtává sníh z partií s nadmořskou výškou 400 až 500 metrů, které Novohrádku převážně napájejí," řekl Lubomír Musil z pardubického pracoviště Povodí Labe.

Podle Musila by ale záplavy neměly příliš ohrozit obce, protože kolem koryta zbudovalo Povodí Labe ochranné hráze. "Pole ale zaplavená budou," upozornil Musil.

Na většině úseků na Pardubicku se daří regulovat vodu pomocí přehradních nádrží Seč a Křižanov.

Třetí stupeň povodňové aktivity je i na řece Lužnici v obci Nová Ves v jižních Čechách. "V obydlených územích zatím voda nezpůsobila větší škody, nyní většina toků stagnuje, ale čeká se další vzestup," řekl Petr Hovorka z Povodí Vltavy.

Druhý stupeň povodňové aktivity hlásí brněnští vodohospodáři na Svratce v Dalečíně poblíž Bystřice nad Pernštejnem.

Další místa, kde zaznamenali druhý stupeň povodňové aktivity, jsou například na Berounce ve Zbečně, v Roudné na Malši v Jihočeském kraji. Druhý stupeň panuje také na Mrlině ve Vestci na Nymbursku.

Voda hrozí i na Moravě

V Moravskoslezském kraji museli vodohospodáři vyhlásit druhý stupeň, tedy pohotovost, na řece Odře v Ostravě-Svinově a v Bartošovicích na Novojičínsku a  ve Strážnici na řece Moravě. První stupeň je na řece Opavě v Děhylově, Odře v Bohumíně a Olši ve Věřňovicích. Moravskoslezští hasiči odčerpávají vodu především ze zatopených sklepů rodinných domků. "Od dnešní půlnoci je to šest případů. Zatím nejde o nic velkého. Na některých místech se čistila koryta toků," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

První stupně povodňové aktivity jsou na mnoha řekách bez ohledu na kraj. Bdělí musí být lidé v povodí, Vltavy, Labe, Otavy i Moravy.

O víkendu se v Česku rychle oteplilo a kromě tajícího sněhu přidělávají vodohospodářům starosti i neustálé srážky. Ty by měly během pondělka pomalu ustat. Má se však ještě více oteplit, přes den bude podle předpovědi meteorologů 14 až 18 stupňů.

Doporučení hasičů

Obyvatelům, kteří jsou ohrožení záplavami, doporučují hasiči sledovat pozorně ve sdělovacích prostředcích poslední zprávy o vývoji situace.

Při vyhlášení stavu pohotovosti by si lidé měli opatřit pytle s pískem nebo jiný těsnící materiál k utěsnění dveří, oken nebo odpadních trubek. Také by se měli předem informovat o způsobu případné evakuace v případě zhoršení situace.

Při vyhlášení stavu ohrožení hasiči doporučují připravit si evakuační zavazadlo, které by mělo obsahovat základní trvanlivé potraviny, nejlépe konzervy, příbor s miskou, léky, hygienické a toaletní potřeby, doklady, peníze a důležité dokumenty, náhradní obuv a oděvy, spací pytel nebo přikrývku a také přenosný rozhlasový přijímač s rezervními bateriemi. Hrozí-li další vzestup vody, měli by lidé přemístit nábytek do vyšších pater domu, odvést do bezpečí hospodářská zvířata a odpojit dům od přívodu elektřiny, vody i plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám