Hlavní obsah

Protikorupční zákon je zdržen kvůli odporu ministerstev

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schválí Topolánkova vláda slibovaný protikorupční zákon? Odpověď na tuto otázku se hledá jen těžko. Ministr financí Miloslav Kalousek (KDU-ČSL) již ohlásil, že kvůli odporu a kritickým připomínkám většiny resortů práce na přípravě zákona zastavuje.

Foto: Novinky

Osud protikorupčního zákona je stále nejistý.

Článek

Jeho vládní kolegové ve středu přispěchali s ujištěním, že zákon určitě bude. Ministr práce Petr Nečas (ODS) s šéfem školství Ondřejem Liškou (SZ) tvrdí, že zákon bude.

„Politická vůle vlády je jednoznačná, za tři týdny tento zákon schválíme, toto opatření bude přijato,“ nechal se na tiskové konferenci po jednání vlády slyšet Nečas. A Liška se přidal: „Vůle je jednoznačná, je potřeba dopilovat ten systém.“

Podle místopředsedy vlády Jiřího Čunka (KDU-ČSL) se musí návrh dopracovat tak, aby bylo jasné, jaké administrativní náklady budou mít ministerstva při uplatňování zákona.

Rozhodnutí o veřejných financích by měla být zveřejňována

Podle dosavadních představ Kalouskova úřadu by totiž měly úřady zveřejňovat veškeré údaje o tom, jak rozhodují o veřejných penězích. Jenže někteří ministři se již v minulosti bránili takovému řešení argumentem, že by mohlo jít o porušení obchodního tajemství nebo ochrany osobních údajů.

Včera však nechuť k přísnějším pravidlům při rozdělování státních peněz svalil Nečas na úředníky. To když uvedl, že připomínková řízení k vládním návrhům dělají úředníci a jich se má protikorupční zákon hlavně týkat. „Velmi často se děje to, že se hledají způsoby, proč to nejde, než jak to udělat,“ uvedl ministr.

Ve svém resortu pak prý Nečas nevidí žádný problém, protože už dnes se snaží zveřejňovat veškeré podklady, s výjimkou sociálních dávek, kde platí ochrana osobních údajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám