Hlavní obsah

Proti základnám demonstrovalo v Praze asi 150 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pražském náměstí Míru se v pondělí pozdě odpoledne uskutečnila demonstrace proti americkým protiraketovým základnám. Akce se zúčastnilo asi 150 lidí, kteří požadovali uzákonění referenda, jež by mělo určit, zda Češi chtějí základnu ve své zemi.

Článek

Demonstraci uspořádala iniciativa Ne základnám. Spojené státy zvažují, že by ochranný raketový štít proti teroristickým hrozbám mohl být postaven na území Česka nebo Polska. Zahraniční média začala spekulovat také o Británii. [celá zpráva]

Podle představitelů iniciativy by základna nezvýšila bezpečnost České republiky, neboť jejím úkolem je chránit USA, a ne Evropu. Neznamenala by ani přínos pro českou ekonomiku, protože by nezaměstnávala téměř žádné české občany a zásobovala by se z vlastních zdrojů, tvrdí organizátoři.

Demonstrace byla podle nich svolána na dnešek záměrně. Jeden z mluvčích iniciativy Jan Tamáš připomněl, že 21. srpna 1968 vstoupila cizí vojska na území tehdejšího Československa bez souhlasu občanů. Dnes podle něj opět hrozí, že na území ČR vstoupí cizí vojska, a občané nemají záruku, že o tom budou moci rozhodnout v referendu.

Petici, která navrhuje vypsání referenda, podepsalo podle Tamáše přes tisíc lidí a představitelé iniciativy předají první část petičních archů do konce týdne petičnímu výboru sněmovny. Podle šetření Střediska empirických výzkumů se téměř polovina Čechů přiklání k názoru, že případné umístění základny v Česku neposílí bezpečnost země ani spolupráci se spojenci. Opačný názor zastává třetina lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám