Hlavní obsah

Proti válce chtějí protestovat tmou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případný válečný konflikt dělá vrásky nejen světovým politiků, ale především lidem na celém světě. Protesty proti válce v Iráku se konají od Spojených států až po Austrálii. Česká republika není výjimkou. V těchto dnech se na internetu objevila výzva Tmou proti zatmění.

Foto: Petr Hejna

Petr Vojtíšek

Článek

Název výzvy připomíná v češtině spíše pojmenování nějakého setkání astronomů. V angličtině a v němčině (Darkness againt the war, Verdunkelung gegen den krieg) je však již na první pohled jasné, oč se jedná. Iniciátoři projektu na internetových stránkách war.euweb.cz vyzývají veřejnost k protestu na pondělí 17. února. Účastníci však nemusí vycházet do ulic či na náměstí měst, protest bude totiž jen devítiminutový od 20:00 do 20:09 hod. Svou nespokojenost a názor totiž lidé vyjádří tím, že zhasnou všechna světla v domácnosti.

Kdo stojí za výzvou?

Podařilo se nám kontaktovat jednoho z organizátorů protestu, který vystupuje pod zkratkou mx. a sdělil nám, že hlavním iniciátorem je asi 45letý podnikatel. "Hlavním důvodem naší iniciativy je nesouhlas s tím, jakým způsobem se dnes Česká republika a její politici prezentují," uvedl v e-mailu pětadvacetiletý mx.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám