Hlavní obsah

Proti kůrovci bude možné zasáhnout i v první zóně šumavského parku

Zásahy proti kůrovci zřejmě budou možné i v nejpřísněji chráněných oblastech Šumavy. Vláda ve středu schválila novelu zákona o Národním parku Šumava, která mimo jiné mění zóny parku. Ministerstvo si od zákona slibuje větší stabilitu a lepší ochranu Šumavy, podle ekologů je však norma v rozporu se zásadami ochrany přírody, krajiny a biodiverzity.

Foto: Václav Lang, Novinky

Zákon počítá se změnou zón národního parku.

Článek

Předloha navrhuje, aby se první zóna parku rozšířila na 26,53 procenta jeho rozlohy, z toho 22,08 procenta bude v bezzásahovém režimu. Dosud první zóna zaujímá 13 procent celkové rozlohy a zásahy v ní jsou omezené na nejnižší míru.

Rozloha druhé zóny má činit 59,87 procenta (nyní je to 82 procent), přičemž dalších 8,49 procenta bude formálně náležet také k druhé zóně, ale bude se připravovat na přechod do první zóny. Třetí zóna, která se skládá z okrajových částí parku, bude nadále zabírat zhruba pět procent rozlohy.

MŽP zpracovalo návrh zákona jako speciální předpis vůči zákonu o ochraně přírody a krajiny. Obyvatelé s trvalým pobytem na území národního parku budou moci podle návrhu vstoupit bez povolení do první zóny parku i mimo vyznačené cesty, stačit jim bude souhlas pro vjezd motorových vozidel, která budou moci zůstat mimo místní komunikace.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa si stojí za tím, že je návrh kvalitní. Nevznikal prý pouze v "laboratorním legislativním prostředí", ale vyslyšel názory vědců, starostů, ekologů a zástupců občanských sdružení.

Schwarzenberg a ekonomové proti

Opačného názoru je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ministerstvo zahraničí v připomínkovém řízení mimo jiné protestovalo proti tomu, že MŽP chce kvůli kůrovci umožnit těžbu i na 4,6 procenta plochy národního parku, která patří do zóny s nejpřísnějším režimem. Podle MŽP se ale musí kůrovec zlikvidovat i s tím, že se bude zasahovat do první zóny.

O kvalitě předlohy není přesvědčena ani řada ekologů a právníků, kteří vládě doporučili, aby ji neschválila. Upozorňovali například, že norma neprošla zákonnou procedurou přípravy předpisu o vyhlášení chráněného území.

Reklama

Výběr článků

Načítám