Hlavní obsah

Menší města se přidala k protestům proti Babišovi

Právo, rap, miv, ner, orh
Aktualizováno

Protestní akce za demisi premiéra Andreje Babiše (ANO), které svolal spolek Milion chvilek pro demokracii, se v pondělí uskutečnily v menších městech. Konaly se kupříkladu v Mladé Boleslavi, Chrudimi či Kyjově.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti Babišovi v Kyjově Video: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

V Mladé Boleslavi se k protestům organizace Milion chvilek pro demokracii připojila zhruba stovka lidí. S vlajkami a transparenty požadujícími demisi premiéra Andreje Babiše přišli po 17. hodině k lavičce Václava Havla v centru města.

Organizátoři připomněli nedávné protesty na Letné a znovu zopakovali výzvy vůči premiérovi. „Vyzýváme Andreje Babiše k demisi, k zastavení dotací pro Agrofert a k vrácení peněz, které mu nepatří,“ citovali zástupci Milionu chvilek prohlášení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zhruba stovka lidí požadovala v Mladé Boleslavi demisi premiéra.

„Evropský audit potvrdil Babišův střet zájmů. Andrej Babiš nám tady skoro tři roky účelově lhal. Není možné, aby vedl stát jako svou firmu. Místo aby uznal chybu, do roztrhání brání svou firmu, která mu prý už dávno nepatří,“ uváděli organizátoři. Po přečtení prohlášení zazněla česká hymna a skupina lidí se po necelé půlhodině v klidu rozešla.

Minář: Neděláme revoluci, ale bráníme systém

Domácí

Necelá stovka lidí se shromáždila na Masarykově náměstí v Kyjově na Hodonínsku. Pokojná demonstrace trvala asi pětadvacet minut a řečníci, kteří se na schodišti kostela vystřídali, přečetli výzvu.

Současně apelovali na lidi, aby se také oni zapojili projevem své vůle do veřejného života, aby kandidovali do samospráv. Listy papíru v rukou příchozích pak byly výmluvné. Obsahovaly jediné slovo, Demisi, jako vzkaz Andreji Babišovi, který podle jejich mínění nadále ovládá své firmy a je tak ve střetu zájmů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kyjovští protestují proti Babišovi.

Jediné zpestření poklidné akce přineslo vzdálené zvolání nějakého muže. Slova „Ať žije Babiš!“ ale očekávanou odezvu nepřinesla.

Necelá padesátka v Chrudimi

Pořadatelé demonstrace v Chrudimi poněkud přecenili zájem a naštvanost místních. Pozvali je na čtvercový prostor před místním muzeem. Za sochou jednoho z nejslavnějších chrudimských rodáků Josefa Ressela, vynálezce lodního šroubu, se sešlo něco kolem padesáti lidí.

I já bych to rád podepsal, prohlásil Babiš k výzvě Milionu chvilek

Domácí

„Je mi celkem jasné, že Babišovo obludné ego Chrudim nezbourá. Ale užírat se doma? Ať Evropa vidí, že jsou tu dva politici, za které se stydíme, premiér a prezident, že nejsme všichni jako oni,“ svěřil se Právu jeden z účastníků, Aleš H.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kyjovští protestují proti Babišovi.

Většina místních ale skromnou a tichou demonstraci netečně při cestě Širokou ulicí míjela. Občas jen někdo hrábl do igelitky, ve které byly k dispozici placky se symbolem Milionů chvilek pro demokracii.

Kolem stovky lidí se sešlo v pondělí i na demonstraci proti premiérovi ve Vodňanech, odkud pochází předseda spolku Mikuláš Minář. Hlavní slovo obstaral u památníku Obětem komunistické zvůle Marcel Šimek z místního spolku Vodňany žijou, který sympatizuje s Milionem chvilek. Za bouřlivého potlesku připomněl, že premiér je trestně stíhaný, a poděkoval všem za účast.

„Byli jsme dvakrát i na Letenské pláni, ale myslím, že je nás ještě pořád málo. Babišovi stále rostou preference,“ posteskla si Eva Šimoníková. Demonstrace trvala asi půl hodiny a končila společnou fotografií.

Nebyl jsem statečný jako Havel, řekl v projevu plném díků Babiš

Domácí

Asi 100 až 150 lidí se podle pořadatelů sešlo v Domažlicích. Lidé nejen poslouchali řečníky, ale také s nimi diskutovali.

K většímu zapojení do politiky, veřejného života a k zájmu o veřejné dění vyzvala účastníky Jana Filipová z Kolovče. Žena Babiše žalovala kvůli výroku o demonstrantech. Soud nepravomocně rozhodl o omluvě, premiér se proti verdiktu odvolal. Podle nepravomocného rozhodnutí soudu se jí má premiér omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na loňských protestech proti vládě zaplacení. Na odvolací jednání se stále čeká.

"Dnes jsem mluvila pro inspiraci, aby se lidé zajímali o politiku, aby se do ní nebáli vstupovat, aby přestali politiku považovat za sprosté slovo. Týká se nás všech od narození po hrob," řekla Filipová ČTK.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Demonstrace v Prostějově

Požadavek na odstoupení premiéra Andreje Babiše požadovali v pondělí večer na demonstraci pořádané spolkem Milion chvilek pro demokracii také lidé v Prostějově. Na náměstí E. Husserla se jich před sochou Jiřího Wolkra sešla asi stovka.

Reklama

Výběr článků

Načítám