Hlavní obsah

Propuštěné pracující vězně doplníme, ujistila vězeňská služba

Právo, Josef Koukal

Vězeňská služba neočekává, že by hromadné propuštění více než šesti tisíc amnestovaných vězňů ohrozilo chod firem, které práci odsouzenců využívají. Stavy jejich pracovníků prý průběžně doplní noví zájemci, na které se místa doposud nedostávala.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Propuštěné vězně, kteří pracovali, nahradí ti, na které se dosud s prací nedostalo, ač o ni měli zájem

Článek

„Není to žádný problém,“ uvedla mluvčí věznice ve Stráži pod Ralskem Věra Ješetová.

Zdejší vězení obývají převážně vězni s nižšími tresty (k letošnímu 1. lednu jich bylo 874) a lehčí režim jim umožňuje pracovat i v okolních průmyslových a zemědělských závodech.

Po prezidentské amnestii se však víc než 43 procent z nich dostalo na svobodu. „Doposud nevíme, kolika zaměstnaných vězňů se amnestie dotkne. Pracujeme ale na tom, aby se uvolněná místa doplnila,“ podotkla Ješetová.

„Čekali jsme ale, že to bude horší,“ uvedl mluvčí další věznice s množstvím zaměstnaných vězňů v jihomoravských Rapoticích Jan Doležal. Také tam opustila na základě amnestie brány vězení více než třetina z téměř sedmi stovek vězňů.

„Ty dvě desítky, kterých se amnestie týkala a chodily pracovat ven, budou nahrazeny novými,“ ujistil Doležal.

Z věznice Mírov, kde se vyrábí například nábytek pro soudy, státní zastupitelství a některé státní úřady, byli propuštěni pouze čtyři vězni a ohrožení výroby tak podle zdejší mluvčí Kamily Válkové absolutně nehrozí.

Učni chtějí pokračovat

Třetina vězňů odešla na svobodu i z vězení v Jiřicích na Nymbursku. Zde zase od září 2011 působí lakýrnické učiliště, kde si aktuálně doplňuje vzdělání na 110 trestanců. Ani škola však ohrožena není.

„Amnestie se dotkla asi deseti procent žáků. Někteří z nich si budou chtít i po propuštění vzdělání dokončit,“ uvedl ředitel školy Jan Beer.

„Zrovna jsem hovořil s jedním, který podává žádost o povolení individuálního vzdělávacího plánu. Od nedaleké školy si na to půjčíme učebnu,“ dodal Beer.

Do logistiky věznic se v prvních dnech promítla i nižší spotřeba potravin či hygienických potřeb po okamžitém snížení počtu trestanců. Problémy s případnými přebytky ale podle vězeňské služby nehrozí.

„Objednávky jídla se provádějí dvakrát do týdne, a to vždycky podle potřeby,“ uvedla k tomu mluvčí strážské věznice Ješetová. „Stejně průběžně doplňujeme i hygienické potřeby. Určitě tu nic nezůstává,“ dodala mluvčí.

K pondělnímu ránu bylo z českých věznic propuštěno 6 145 amnestovaných vězňů z celkových 22 638 evidovaných k 1. lednu. Ve většině nápravných zařízení bylo už propouštění ukončeno, definitivní výsledek prezidentské amnestie však bude znám až v příštích dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám