Hlavní obsah

Prohlášení vlády: Prioritami je orientace na EU a NATO či stabilizace veřejných financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prioritami vlády premiéra Petra Fialy (ODS) jsou podle preambule programového prohlášení stabilizace veřejných financí, orientace na EU a NATO nebo penzijní reforma. Sněmovnu s ním bude žádat o důvěru.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 5.1.2022

Článek

„Chceme stát, který nežije na dluh, který je chytrý, efektivní a úsporný,“ píše vláda v úvodu programového prohlášení, které schválila ve čtvrtek.

Zásadní změny v oblasti veřejných financí plánuje kabinet dotáhnout přibližně v polovině svého mandátu, aby byly účinné od roku 2024.

„V zájmu zdravého hospodaření státu proto nedopustíme žádné další zbytečné zadlužování a připravíme taková opatření, která umožní průběžně snižovat rozpočtové schodky,” tvrdí.

O rozpočtu bude Sněmovna jednat asi až s novou vládou, Fiala počítá s provizoriem

Domácí

Kabinet dále slibuje, že připlaví penzijní reformu. Ta má zohlednit zásluhovost a podpořit mezigenerační solidaritu v rodinách.

„Reforma penzijního systému bude postavena na celospolečenském konsenzu, který zajistí dlouhodobou perspektivu. Chceme, aby lidé v aktivním věku měli jasno, jaký budou mít důchod, a aby věděli, že jejich život bude i ve stáří důstojný,“ stojí také v prohlášení vládní koalice.

Mezi klíčové oblasti řadí vláda také vzdělávání, podporu svobodného trhu, životní prostředí, bydlení, digitalizaci či vědu a výzkum. Zaměří se i na modernizaci státní správy.

Reforma penzí bude, slibují koaliční partaje

Ekonomika

„Prosadíme i zlepšení politické kultury. Do vedoucích pozic vybereme poctivé, kompetentní a důvěryhodné osobnosti, které budou hájit zájmy ČR a nebudou ve střetu zájmů,“ slibuje také.

V roce 2025 bude podle vlády Česká republika dávat na obranu dvě procenta svého HDP. Současně kabinet plánuje i nový trestní a civilní soudní řád. Novelu zákona o státním zastupitelství chce stihnout ještě v letošním roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám