Hlavní obsah

Prohibice neprohibice, pražská záchytka má plno

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako by žádná prohibice nebyla a jako by se více než dvě desítky lidí smrtelně neotrávily metylalkoholem. Pražská záchytka, vlastně Protialkoholní záchytná stanice v nemocnici Na Bulovce má stále plno práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nerozlišujeme, jestli je pondělí nebo Silvestr, platí nebo neplatí prohibice,“ řekl Právu v neděli jeden ze zaměstnanců. Postěžoval si, že má plno práce, a zavěsil telefon.

Jeho slova potvrdil mluvčí nemocnice Martin Šalek. „Změna oproti předprohibičnímu období se nekoná. Záchytka má kapacitu 15 lůžek a mají stále stejný stav, tedy o víkendech a v pátek plno,“ popsal Právu Šalek. Lůžka se někdy všechna obsadí už do půlnoci.

Jen málokdy si záchytka, kam opilce z celé Prahy sváží většinou speciální vůz strážníků, může oddychnout. „Jen z části se kapacita naplní v některých všedních dnech,“ poznamenal Šalek.

Mít co pít a jakkoli si to opatřit prostě patří v některých kruzích k bontonu, ať jde třeba o krabicové víno. Jenže k tomu, aby se člověk přestal ovládat a bylo ho třeba transportovat do nemocnice, je potřeba nejedna krabice takového nápoje a nejeden půllitr pěnivého moku.

Přestože prohibice trvá desátý den, nelze vyloučit, že někteří vyznavači většího než malého množství etylalkoholu sáhli před nedobrovolnou jízdou na Bulovku do svých starých zásob. Anebo se jim podařilo tvrdý alkohol přes všechny hrozící sankce na černém trhu pořídit. Ze zkušenosti některých obětí metylalkoholu plyne, že od určitého množství lihu v krvi se metyl už na nic nenaváže, tělo ho vypudí a otrava není smrtelná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám