Hlavní obsah

Programátoři potupili dopravní fond. Zakázka na e-shop pro dálniční známky bude zrušena

Novinky, zpe
Praha

„Už nikdy se k našim společným penězům nikdo nesmí chovat tak, jak nyní předvádí stát!” S touto větou šel podnikatel v oblasti IT Tomáš Vondráček do pondělního jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně zakázky na e-shop pro dálniční známky za 400 milionů korun. Po schůzce s předsedou vlády oznámil, že se stát pokusí tuto zakázku zrušit nebo zredukovat. Příští víkend Vondráček uspořádá veřejný hackathon, na němž vývojáři vytvoří e-shop zdarma.

Foto: Novinky

Dálniční známka pro rok 2020.

Článek

„Stát se pokusí zakázku zrušit, případně zredukovat a rozdělit takovým způsobem, aby se stát věnoval jen tomu, co je důležité z hlediska bezpečnosti a kamerového systému, a veškeré další servisy směřující k občanům přenechá třetím stranám a využije ten výsledek, který uděláme o víkendu,“ řekl po schůzce s Babišem Vondráček.

Podle Vondráčka se bude jednat o klasický plnohodnotný e-shop se zákaznickou zónou, který si lidé budou moci vyzkoušet. „Tento systém otevře třetím stranám, všem možným e-shopům,“ uvedl.

Online prodej dálničních známek, který přijde na 400 milionů, chtějí programátoři vyřešit zdarma přes víkend

Domácí

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se jednání neúčastnil.

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun získala bez soutěže společnost Asseco Central Europe. Způsob přidělení a cenu zakázky kritizuje opozice, nelíbí se ani Babišovi.

E-shop za 400 milionů? Je to příliš, měl by stát zlomek, říká jeden z nejvyšších šéfů Alzy

Domácí

Cena za dílo představuje podle Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) 105 milionů korun, 156 milionů má stát zaplatit za čtyři roky služeb provozní podpory, dalších téměř 140 milionů má stát rozvoj platformy. Někteří lidé z oboru uvedli, že podobný projekt by mohl stát kolem 40 milionů korun.

Kremlík Babiše nepřesvědčil, premiér chce zakázku na e-shop řešit dál

Domácí

Hackathon je akce, při které programátoři ve vymezeném čase pracují na řešení konkrétního problému nebo na vytvoření zadaného softwarového projektu. „Tato zakázka musí být zlomová, ať už dopadne jakkoliv. Už nikdy se k našim společným penězům nikdo nesmí chovat tak, jak nyní předvádí stát!“ řekl v rozhovoru pro HN Vondráček.

Reklama

Výběr článků

Načítám