Hlavní obsah

Profesor VŠE vyzval k bojkotu ruských studentů, pak příspěvek smazal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzvu k bojkotu ruských studentů na českých školách ve čtvrtek na sociálních sítích vyvěsil profesor z VŠE Martin Dlouhý, který je i pražským zastupitelem za TOP 09. Příspěvek, který později smazal, vysvětloval tím, že byl rozčilený počínáním Ruska. Vedení fakulty ubezpečilo, že Dlouhý žádné ruské studenty neučí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dlouhý reagoval na vojenský útok Ruska na Ukrajinu a debatu o protiruských sankcích. „Chápu, že je to v rozporu s pracovními povinnostmi, ale vyučovat občany nepřátelského státu je pro mne v současné situaci morálně nepřijatelné. Prosím svého zaměstnavatele za pochopení a podporu,“ uvedl Dlouhý s poznámkou, že každý může „pomoci individuálními sankcemi vůči Rusku”.

Napsal, že „z důvodu svědomí a morálních zásad” nepovede ruským studentům závěrečné práce, nebude je zkoušet, ani jim opravovat testy. V rámci „sankcí“ také prý nebude dělat výzkum s ruskými vědci ani recenzovat články s ruskou účastí nebo se účastnit vědeckých konferencí v Rusku. Doplnil také výzvu, ať se každý připojí se svou troškou.

Řada uživatelů na sociálních sítích jeho příspěvek zkritizovala, což pokračovalo v komentářích i poté, co ho Dlouhý, který na VŠE působí jako zástupce vedoucího katedry ekonometrie, smazal.

„Byl jsem ráno naštvaný a napsal jsem status v emocích,“ citoval Dlouhého reakci Pražský deník. Profesor uvedl, že ke smazání příspěvku ho vedlo nařčení z uplatňování kolektivní viny, což nechtěl, a dodal, že se nikdo nemusí bát, že by ho vyhazoval z učebny.

Děkan fakulty Jakub Fischer reagoval pro Právo stroze, že Dlouhý v tomto semestru „žádné studenty ruského státního občanství neučí ani takovým nevede závěrečnou práci”. „Fakulta informatiky a statistiky zajistí výuku všem řádně zapsaným studentům v souladu se studijními plány a akreditací,“ sdělil Právu Fischer.

Útok Ruska na Ukrajinu škola ráno odsoudila v prohlášení, v němž také slíbila usilovat o zmírnění dopadů na ukrajinské studenty.

„VŠE rozsáhlými mezinárodními mobilitami studentů i akademiků, úzkou spoluprací s partnerskými univerzitami po celém světě i přijímáním studentů ze zahraničí vždy intenzívně podporuje přátelské vztahy mezi všemi státy a národy. Proto odmítá jakékoli násilí, které naopak tyto vztahy ničí a má i závažné ekonomické dopady,” uvedlo PR oddělení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám