Hlavní obsah

Prodloužení smlouvy s Kapschem Starostové znovu napadnou

Novinky, jas

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se kvůli tříletému prodloužení smlouvy o výběru mýtného s firmou Kapsch znovu obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ministerstvo dopravy uzavřelo dodatek, na jehož základě může firma za správu a provoz systému inkasovat až 5,27 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Článek

STAN si na záměr státu prodloužit smlouvu se stávajícím provozovatelem stěžoval již dříve. ÚOHS ale v polovině srpna konstatoval, že nebylo zahájeno zadávací řízení ani uzavřena smlouva, a proto se nelze případem zabývat. [celá zpráva]

„Tento postup státu nás překvapil. Nejprve nejsou učiněny dle mínění antimonopolního úřadu žádné kroky a následně už je podepsána smlouva,” podivil se šéf STAN Petr Gazdík.

Starosty nepřesvědčila ani sleva, kterou ministerstvo dopravy s Kapschem vyjednalo.

Opozice: Provoz mohl být levnější

„Domníváme se, že úspora by při řádném transparentním výběrovém řízení mohla být ještě větší. Smlouvu státu s firmou Kapsch si nejdříve zanalyzujeme a podle toho připravíme nový podnět antimonopolnímu úřadu,” dodal Gazdík k prodlužování kontraktu bez výběrového řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Ke kritice se přidal i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, podle něhož „daňoví poplatníci zaplatí několik miliard korun, aniž by měli jistotu, že danou službu nelze v otevřené soutěži nakoupit levněji”.

O prodloužení kontraktu rozhodla vláda v červenci. Krom opozice ji kritizovala i konkurence. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s tím, že stát svěřil výběr mýtného na další tři roky opět firmě Kapsch?
Ano
23,8 %
Ne
76,2 %
Celkem hlasovalo 1985 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám