Hlavní obsah

Prodejci vánočních stromků šidí zákazníky, zjistila inspekce v Plzni

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Pokud se chystáte koupit vánoční stromek u pouličních prodejců, buďte velmi obezřetní. Svou nepozorností můžete přijít o desítky korun. Že je varování skutečně na místě, potvrdila nedělní kontrola České obchodní inspekce (ČOI) v Plzni. Kromě obvyklých nešvarů jako lajdácky vypsaný paragon či chybějící údaje o firmě na stánku se prodejci ještě pokoušejí zákazníky ošidit. Psaní protokolu s výčtem závad inspektorům zabralo hodiny.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Při přeměření inspektoři zjistili, že zaplatili za vyšší stromek, než jaký ve skutečnosti byl.

Článek

Hned první obchodník v Pražské ulici kontrolory šokoval. Na co sáhli, zavánělo průšvihem. „Jako kdyby pro něho žádné předpisy neexistovaly. Jediné, co se mu snad nedalo vytknout, bylo zabalení stromku,“ řekla přítomná inspektorka.

Hned u vchodu kontroloři poukázali na to, že u označení provozovny chybí jméno odpovědné osoby a prodejní doba. „Dále jsme zjistili, že stromky nejsou označené podle druhu, k měření výšky stromků používají neschválené měřidlo a chybějí nabývací doklady. Celé to vyvrcholilo předražením o šedesát korun, když prodejce účtoval cenu za vyšší stromek, než jaký ve skutečnosti byl. K tomu jsme dostali stvrzenku bez datumu a podpisu,“ vypočítávala prohřešky inspektorka.

Problémy také s adventním zbožím

Kontroloři na místě okamžitě pozastavili prodej. „Dokud nesjednají nápravu, nemohou dál prodávat. Ještě jednou se sem podíváme,“ pokračovala inspektorka. Prodejce na výsledky kontroly jen krčil rameny. „S tím předražením se omlouvám. Prostě jsem se spletl. Nebyl v tom žádný úmysl. To ostatní dáme také do pořádku, musím počkat, až přijede šéf. Já jsem jen zaměstnanec,“ reagoval si 30letý muž. Firmě hrozí ve správním řízení několikatisícová pokuta.

Inspektoři se při víkendové kontrole zaměřili také na prodejce s adventním zbožím. Zajímalo je hlavně to, zda dodávají bezpečnostní pokyny ke zboží, které obsahuje svíčky.

„Největší potíže mají prodejci s bezpečnostními upozorněními k adventním věncům, které sami vyrábějí. Zapálená svíčka na věnci je otevřený oheň a pro něj platí přísná bezpečnostní opatření jako například povinnost nenechávat ho ani na chvilku bez dozoru. Proto se musí ze zákona k takovým výrobkům dávat návod, aby každý přesně věděl, jak je bezpečně užívat,“ vysvětlila inspektorka ČOI.

Reklama

Výběr článků

Načítám