Hlavní obsah

Proces s Pěchem připomíná Marvanové Husákův režim

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zásadní nesouhlas s trestním stíháním mladého komunisty Davida Pěchy vyjádřila pro Právo unionistická poslankyně Hana Marvanová, která to považuje za "slabost" současného režimu. "Připomíná mi to husákovský režim, kdy bylo trestní stíhání za pobuřování nebo projevování politických názorů - ovšem s opačným znaménkem," prohlásila.

Foto: United Prague

První mistr v historii PLMF - United Prague

Článek

Proto je podle ní nepřijatelné, aby takové trestní stíhání probíhalo. Marvanová je přesvědčena, že zejména u slovních trestních činů je třeba velmi pečlivě vážit, zda směřují k násilí nebo ke spáchání jiných trestních činů. Soudí, že je proto třeba stíhat rasistické činy, které směřují bezprostředně k ohrožení na životě či na zdraví občanů. "Neměl by ale nikdo být stíhán za to, že prezentuje - byť v extrémní podobě - marxistickou nebo leninskou filozofii. Takovéto trestní stíhání je vlastně projevem slabosti režimu, když stíhá své politické odpůrce," dodala Marvanová. Ta porovnává proces s Pěchem s vlastní zkušeností, kdy za minulého režimu sama byla za verbální činy souzena. V tomto případě se s ní však neshoduje její stranický kolega, senátor Jan Ruml, i když je podle svých slov obecně proti trestání verbálních činů. "Nicméně v trestním zákoně jsou, neboť jsme nenašli politickou shodu je vypustit," řekl včera na dotaz Práva. Pěcha podle Rumla vyzývá k násilnému odstranění tohoto ústavního systému a k nastolení jiného, což už je jiná kategorie. "Pak je toto trestní stíhání na místě," prohlásil senátor. Zároveň dodal, že mu vůbec nevadí, když někdo hlásá marxistické názory, ať jsou jakkoli vyhraněné, ale nesmějí propagovat násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám